2017 yılının Aralık ayın kadar borsalarda Bitcoin vadeli işlemleri yapılamıyordu. Bu tarihe kadar Bitcoin’de yatırımcıların “kısa pozisyon sözleşmesi” satın alması mümkün değildi. Yani Bitcoin’de ticaret sadece alım-satım şeklinde gerçekleşiyordu. Dolayısıyla insanlar ellerinde olmayan bir ürünün satışı için pozisyon açıp fiyatın düşmesini sağlayamıyorlardı.
Bitcoin vadeli işlemlerini başlatacağını duyuran ilk borsa, Chicago Ticaret Borsası oldu. Kısa adı CME olan bu borsa, 1898 yılında kurulmuş çok köklü bir borsa. Dünya’da vadeli işlem hacmi bakımından da 1. sırada.
Hali hazırda CME Group adı altında 4 farklı ticaret pazarı bulunuyor. CME’nin bir diğer özelliği de bünyesinde faiz, hisse senedi, endeks, para birimi hatta hava durumu kontratları bile içermesidir. Yani ürün çeşitliliği bakımından da dünyada 1.sırada.
2017 Yılında Ne Oldu?
CME borsasının Bitcoin vadeli işlemlerini 18 Aralık 2017 tarihinde başlatmasıyla, Bitcoin’de 3 yıl süren uzun bir ayı piyasası dönemine girildi. Zaman içerisinde diğer borsalar da Bitcoin için vadeli işlem piyasalarını açtı.
Grafikte görüleceği üzere, Bitcoin’de büyük düşüşün başlaması, CME borsasında Bitcoin vadeli işlemlerinin başladığı tarihe denk geliyor.
Hatta daha sonradan ortaya çıkan bilgilere göre ABD Başkanı Donald Trump’ın, Bitcoin yükselişlerini engellemek için CME’ye vadeli işlemler lisansı verdiği gün yüzüne çıkmıştı.
Ethereum İçin de Geliyor!
CME tarafından yakın zamanda yapılan duyuruda, Ethereum için de vadeli işlemlerin başlatılacağı ifade edildi.
Yapılan açıklama şu şekilde,
“CME Group’un Bitcoin’i pazara sunma konusundaki deneyimi ve bilgisi, bir Ethereum Endeksi başlatmamızı sağladı. Ethereum, müthiş blockchain teknolojisine dayanmaktadır. CME CF Ether-Dolar oranları, herhangi bir ticaret stratejisine güven getirmek için standartlaştırılmış bir referans oranı ve spot fiyat endeksi sağlayacaktır. Bitstamp, Coinbase, Gemini, itBit ve Kraken gibi güvenilir borsalar düzenlenmiş oranlarımızı piyasaya sunmak için fiyatlandırma verilerini sağlayacak. Hem ETHUSD_RR hem de ETHUSD_RTI, Avrupa Benchmark Yönetmeliği (AB BMR) kapsamında kayıtlı işlemlerdir.
Ethereum vadeli işlemleri: 8 Şubat 2021’de geliyor”
Ethereum İçin Risk Var Mı?
Bu konuda analistler ikiye ayrılmış durumda, konuya iyimser yaklaşan analistlere göre;
“Ethereum hali hazırda birçok hacimli borsada vadeli sözleşmeler üzerinden işlem görmeye devam ediyor. CME’nin etkisi bu defa büyük olmayacak. 2017 yılında CME, Bitcoin için ilk defa “kısa sözleşme” imkanı sunduğu için büyük bir çöküşü tetikledi. Ancak ETH’nin mevcut olarak birçok borsa tarafından milyarlarca dolar hacme ulaşan vadeli işlemler sözleşmesi zaten aktif olarak mevcut.
Karşıt görüşe göre;
“CME dünyanın en büyük vadeli işlem borsası. Dolayısıyla oluşturacağı yüksek hacimli türbülans, mevcut borsaları da tetikleyecek ve Ethereum’un fiyatı çakılacak.”
Her iki görüş de olası bir düşüş etkisinin, 2017 yılında yaşandığı kadar uzun süre hissedilmeyeceğini ancak dalgalanmalar oluşturabileceğini düşünüyor.
Yatırımcıların bu noktada Ethereum özelinde 8 Şubat 2021 tarihini yakından takip etmeleri ve olası dalgalanmalara karşı risklerini gözden geçirmeleri tavsiye ediliyor.