2019 yılında en fazla yatırımı ve beraberinde tartışmayı getiren endüstri tartışmasız kripto ve blok zincir endüstrisi olmuştur. Bu endüstri, yenilikçi ve problem çözme yetisi ile bir çok projeyi kapsıyor ve geleceğe ışık tutuyor. Kripto sektöründe olduğu kadar blockchain sektöründe de çok fazla proje var, bu sebeple kirliliği engellemek ve en iyi projeleri bulmak zorlaşıyor. Aşağıdaki 5 kripto girişimi, endüstrinin sundukları arasından en iyilerini temsil eder. Kaçınılmaz bir şekilde, dünyamızı sonsuza dek değiştirme yeteneğine sahip olduklarından dolayı yakından izlenmelidir.
1.MenaPay
MenaPay, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki problemleri çözerek, bölgenin ilk ve en büyük blok zincir tabanlı ödeme sistemi oluyor. Uygulamaları Mart 2019 da yayıma giren MenaPay’in ekibi, 50000’ den fazla satış bayiisi ve kullanım noktasına ulaştıklarını açıkladılar. Kullanıcılar dijital cüzdanlarını doldurabilir, çevrimiçi ve çevrimdışı ödeme yapabilirler. ( Para birimleri, MenaCash, USDye sabitlenmiştir. 1 MenaCash = 1 USD . Bunun sebebi finansal dalgalanmaların önüne geçmektir. ) Ödeme süresi, yurtdışı ve yurtiçi, 5 ile 7 saniye arasındadır. MenaPay projesinin IEO süreci 15 Mayısta sona ericek olup, 15 Mayısa kadar yatırım yapılabilir. 1 Haziran da, hacimsel olarak ilk 10 borsalardan bir kaçında listeleniceği duyuruldu. Uzman yatırımcılara göre, Mpay fiyatının 2020 2.çeyreğinde $3.4 olması bekleniyor. Şuanki fiyatının yaklaşık 20 katı demektir.
Belirlenen yol haritasına bağlı kalmayı başarırlarsa, 2020 yılına kadar 50000 kullanım noktasına ve 1 Milyon kullanıcıya ulaşabilirler.
2. Matic
Matic, kullanıcılarla merkeziyetsiz platformlar arasındaki etkileşimi değiştirmeyi amaçlayan bir projedir.
Şuan ki ekosistem, kullanım kolaylığından uzak bir sistemdir ve hem yavaş hemde ücretleri pahalıdır. Bu durumu geliştirici platofrmu gibi kullanıcı deneyimini arttırabilecek projelerle değiştirmeyi hedefliyorlar. Binance launchpad’in desteğiyle Matic Network (MATIC), zincir dışı hesaplama için yan zincirleri kullanan, Ethereum destekli, iki katmanlı bir ölçekleme çözümüdür. Varlık güvenliği için Plazma Framework adını verilen sistemi kullanırken, PoS sistemiyle de merkeziyetsiz yapıyı sağlamayı hedefliyorlar. Projenin jetonu ‘MATIC’, Binance’in lansman paneliyle ilk halka açık satışını tamamladı.
3. BitTorrent
Serbest çalışanların ödeme alma ve ödeme yapmalarına yardımcı olmak amacıyla BitTorrent (BTT) projesi oluşturuldu. Merkeziyetsiz olmayı hedefliyen bu proje, merkeziyetsizliği katılımcıların işlem ve süreçlerini sansürsüz ve açık bir şekilde destekliyerek gerçekleştirmeyi hedefliyorlar.
Jetonları Binance, Bittrex, OKEX, Huobi HitBTC ve Bithumb dahil olmak üzere bir çok kaliteli borsada listelenmiş durumdadır ve market değeri sıralamasında ilk 50’de dir.
4. Fetch.AI
Bu proje merkeziyetsiz yapıdaki yazılım ve projelerin verimliliğini arttırarak ekonomi ve teknoloji dünyasına katmayı hedeflemektedir. Yarattıkları teknolojinin insanlara daha çok demokrasi ve özgürlük sunarak bir çok sosyal ve teknoloji alanında faydalı olucaklarına inanıyorlar.
5. Coinlacer
Coinlacer, serbest çalışma marketini blok zinciri teknolojisi ile birleştirerek değiştirmeyi hedefliyor. Ethereum akıllı kontratlarını kullanarak, serbest çalışanlar arasında şeffaflığı, güvenirliliği sağlıyor. Serbest çalışanlar, müşteriler tarafından listelenen iş koşullarını kabul edebilir ve fon(depozito) olarak para yatırılr. Serbest çalışanlar projeyi bitirdikten sonra müşteri, projenin tamamlandığını onaylayabilir ve fonlar(depozito) serbest çalışanlara ödeme olarak tahsis edilir.
Bu liste kripto para ve blok zinciri sektörlerinin geleceğini şekillendiren en umut verici girişimleri temsil ediyor. Tüm yeni başlayanlar gibi, bazıları başarısız olur, bazıları da kendi alanlarında lider olur.