Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman kripto paralar ile ilgili konuşmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yerel bir televizyon kanalında röportaj veren bakan, kripto düzenlemesi için bütün ülkelerin ortak çaba sarf etmesi gerektiğini savundu.
Bir ekonomi-finans yayınında konuşan Sitharaman, merkez bankasının bir dijital varlık üretme yetkisinin olduğunu vurguladı.
Asya devi Şubat ayının sonunda planlanan bir G-20 zirvesinde üye ülkelerin hazine ve merkez bankası başkanlarına ev sahipliği yapacak. Sitharaman, bu toplantıda uluslararası bir kripto düzenlemesi için meslektaşları ile görüşeceğinin sinyalini verdi.
“Kripto para düzenlemesinin etkili olabilmesi için küresel işbirliği şart. Devletler kendi başlarına uygulama yaptığı takdirde bir işe yaramayacağını düşünüyorum. Çünkü teknoloji dediğiniz şey ülke sınırlarını tanımıyor.”
Devletler Kripto İle İlgili Adım Atıyor
2023 yılı devletler ile kripto para arasındaki ilişkiyi konu alacak olursak hareketli geçecek gibi görünüyor. Her ne kadar 2022 yılı için de böyle söylemler ortaya atılmış ve bunlar asılsız çıkmış olsa da düzenlemeler için 2023 yılının daha ihtimal dahilinde olduğu ifade ediliyor.
Bu bağlamda son günlerde bir çok ülkede önemli gelişmeler vücut buldu:
- Fransa MB Başkanı Villeroy de Galhau, kripto düzenlemesi için AB’yi beklemek istemediklerini açıkladı.
- Brezilya ve Arjantin, Amerikan dolarına olan bağımlılıklarını azaltmak için ortak dijital para üzerinde çalışmaya başladı.
- Çin Halk Bankası eski yöneticisi Huang Yiping, ülkedeki kripto yasağının sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
Hindistan’ın da bu konuyu G20’de de tekrar gündeme getirecek olması, artık ekonomi ile ilgili her toplantıda kripto paraların da konuşulduğunu hatta ana maddelerden biri haline geldiğini gösteriyor.
Bu gelişmeler ve kripto paralardaki talihsiz olaylar da göz önüne alındığında (FTX’in iflası gibi) 2023 yılında kripto paralar ile ilgili bir takım düzenlemenin gelmesi son derece muhtemel. Şu anki sinyallere göre devletler, yasaklayıcı bir tavırdan ziyade “düzenleyici ve koruyucu” bir tavır sergiliyor.