Bitcoin uzun zamandır beklenen 100.000 dolarlık dönüm noktasına yaklaşırken, analistler makroekonomik engellerin, özellikle de güçlenen ABD dolarının daha fazla fiyat artışını engelleyebileceği konusunda uyarıyor.
Bitwise Avrupa Araştırma Müdürü André Dragosch bir röportajda, “Doların değer kazanması Bitcoin’in yukarı yönlü hareketini sınırlayabilir, zira tarihsel performans Bitcoin’in doların güçlendiği dönemlerde düşük performans gösterme eğiliminde olduğunu gösteriyor,” dedi ve ekledi: “Ayrıca, doların değer kazanması genellikle daha sıkı küresel likiditeye işaret eder ve bu da yakın vadede Bitcoin için bir engel teşkil edebilir.”
TradingView verilerine göre, doları önemli para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında ölçen ABD Dolar Endeksi (DXY), bu ayın başındaki ABD seçimlerinden bu yana 103.42’den 105.93’e yükseldi. Dragosch, Bitwise’ın nicel modellerinin şu anda doları, para politikasını ve küresel büyüme beklentilerini geride bırakarak Bitcoin’in performansını etkileyen en önemli makroekonomik faktör olarak tanımladığını belirtti.
ABD Merkez Bankası’nın para politikası da doların güçlenmesinde rol oynadı. Yatırımcılar başlangıçta 2024 yılında agresif faiz indirimleri beklerken, bu beklentiler azaldı. CME FedWatch aracı, 18 Aralık’taki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %66 olarak gösterirken, faizlerin sabit kalması olasılığını %34 olarak gösteriyor.
Daha sıkı para politikası doları destekleyerek, daha gevşek finansal koşullarda gelişen Bitcoin gibi riskli varlıklar için daha az elverişli koşullar oluşturuyor.
ABD’nin ötesinde, küresel gelişmeler de Bitcoin üzerinde baskı yaratabilir. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını yükselteceğine dair artan beklentiler yenin dolar karşısında güçlenmesine neden oldu. Bu değişim, yatırımcıların başka bir yerde daha yüksek getirili varlıklara yatırım yapmak için düşük faiz oranlarında yen ödünç aldığı bir strateji olan yen taşıma ticaretinin çözülmesine yol açabilir.
Ağustos ayında benzer bir değişim, yatırımcıların yen carry trade pozisyonlarından çıkmaya başlamasıyla Bitcoin de dahil olmak üzere riskli varlıklarda bir likidasyon olayını tetiklemişti. BoJ’un olası bir faiz artırımı benzer baskıları yeniden alevlendirebilir.
Cuma günü açıklanan Tokyo tüketici fiyatları verisi enflasyonun son üç ayda ilk kez yükseldiğini göstererek BoJ’un Aralık ayında borçlanma maliyetlerini artırması ihtimalini güçlendirdi. BoJ Başkanı Kazuo Ueda kısa bir süre önce Japonya ekonomisinin sürekli, ücret odaklı enflasyona doğru ilerlediğini vurgulayarak daha sıkı para politikasına doğru bir geçişin sinyalini verdi.
Dragosch, “Bitcoin’in performansı likidite koşullarına yakından bağlıdır ve küresel merkez bankaları sıkılaştıkça, 100.000 dolara giden yol bazılarının beklediği kadar pürüzsüz olmayabilir” dedi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.