Son zamanlarda Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunları ile başı dertte. Sayısız kripto para projesi Ethereum ağında hizmet verdiği için ağda ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Bu sebeple de ERC20 olarak adlandırılan ve Ethereum ağında hizmet veren coinlerin aktarımları çok yüksek ücretler ile yapılabiliyor.
Öyle ki ERC20 ağında 100 USDT’lik bir transfer için kullanıcılar, çoğu zaman 60 USDT gibi bir transfer ücreti ödemek zorunda kalıyor. Son zamanlarda bu sayı 20 USDT civarlarına düşse de komisyon oranlarının hala ciddi şekilde yüksek olduğu gerçeği değişmiyor.
Tam da bu sebeple “Ethereum Katili” olarak piyasaya sunulan ve tıpkı ETH gibi kendi bünyesinde diğer coinlerin barınmasına izin veren birçok coin (DOT, BNB, ADA), Ethereum ağında yaşanan bu yoğunluk sebebiyle ciddi şekilde yükseliş yaşamış oldu.
Tam da bu sorunların üstesinden gelmek için ortaya atılan Ethereum 2.0 güncellemesinde yeni gelişmeler oraya çıktı. ETH 2.0’a tamamen geçişten sonra ETH madenciliği biteceği için madenciler, bu güncellemeyi desteklemese de kararından geri adım atmayan ETH geliştiricileri, Ethereum Geliştirme Önerisi (EIP) 1559 için Temmuz 2021’i işaret etti.
https://t.co/NmleeUfsiV pic.twitter.com/gc4jc0MrV0
— Georgios Konstantopoulos (@gakonst) March 5, 2021
En son Berlin hard fork’u için 15 Nisan tarihine karar verdiklerini açıklayan yönetim, hard fork’un ana ağda 12.244.000’inci blokta aktif edileceğini test ağları içinse
Goerli test ağı için 4.460.644.
Rikeby test ağı için 8.290.928.
Ropsten test ağı için ise 9.812.189’uncu blokların geleceğini belirtmişlerdi.
The Berlin Ethereum network upgrade (aka hard fork) is scheduled to happen on mainnet in block 12,244,000, ~41 days from now (https://t.co/BTpYFQXr52)
Here’s a thread with everything you need to know about the changes in the accepted Ethereum Improvement Proposals (EIPs) ⬇️ 1/14 https://t.co/Ex6iVYOdjH
— Georgios Konstantopoulos (@gakonst) March 4, 2021
Söz konusu hard forkların her ikisinin (Berlin ve Londra) temelinde de Ethereum işlemlerini daha verimli bir hâle getirme ve ETH 2.0 sürecine biraz daha adapte olma amacı yatıyor. Bu geliştirmeler sayesinde işlem maliyetlerinin düşmesi ve kullanıcı deneyimlerinin iyileştirilmesi hedefleniyor.
Özellikle son dönemde işlem ücretlerindeki aşırı artış, kullanıcıları farklı alternatiflere yönlendiriyor. Bu durumdan memnun olmayan ETH geliştiricileri de madencilerin tüm itirazlarına rağmen -çünkü bu güncellemeler yüzünden gelirlerinde ciddi bir düşüş yaşanacak- kararlarından dönecek gibi durmuyorlar.
Her ne kadar söz konusu güncellemeler, madenci gelirlerini azaltacak ve 2.0’a tamamen geçiş ile beraber madenciliği ortadan kaldıracak olsa da ETH arzının düşmesi ve 2.0 güncellemesinin ölçeklenme konusunda belli yararlar getirecek olması, yönetimin bu konudaki kararlılığını artırıyor.
Bu güncellemeler ile beraber Ethereum fiyatının da ciddi şekilde yükseleceği düşünülüyor. Zira ağdaki ölçeklenebilirlik sorunu çözüldükçe ve arz miktarı azaldıkça bu durumun ETH fiyatına olumlu yansıması bekleniyor.
Ayrıca ETH 2.0 süreci ile beraber madencilik şu anda olduğu gibi ekran kartlarıyla değil, eldeki ETH’leri stake etme yöntemiyle yapılacak. Böylece ETH kazanmak isteyen kişiler, ellerindeki ETH’leri hiç dokunmadan sisteme kilitleyecek. Bu da haliyle Ethereum madenciliği yapmak isteyenlerin elinde ETH tutmasını sağlayacağı için fiyatta ciddi bir yükseliş yaşatması bekleniyor.