İnsanların Bitcoin ve kripto paraları benimseme oranı gittikçe artmaya devam ederken hükümetlerin de kripto paralara olan ilgisi artmaya başladı.
Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin hükümetlerin gelişen yeni teknolojilere ve kripto paralara olan ilgisinden bahsettiği “Kripto Şehirler” isimli bir makale yayınladı.
Buterin yayınladığı makalesinde kripto şehirlere örnek olarak Miami belediye başkanı Francis Suarez’in kripto alanındaki yaptığı yenilikleri ve Wyoming eyaletinin DAO dostu bir yasal yapıya sahip olduğunu gösterdi.
Buterin, daha çok kripto şehir inşa etmek için bu alandaki yerel yönetimlerin en iyileri ile gelişmekte olan kripto teknolojilerini birleştirmeyi önerdi ve devam etti:
“Geçen yılın bir başka ilginç trendi, madeni paralar, değiştirilemez tokenler ve merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO’lar) gibi kripto fikirlerinin hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması oldu.
Peki iki trendi birleştirirsek ne olur? Madeni para, NFT, DAO, yolsuzlukla mücadele için zincirde bir miktar kayıt tutma, hatta dördü birden olan bir şehre sahip olmak mantıklı mı?
Zaten bunu yapmaya çalışan ve yapan insanlar var.”
Buterin; Miami şehrinin gelişimi için kullanılacak Bitcoin üzerine inşa edilmiş bir kripto jetonu olan Miami coini, Seul’deki madeni para basımı ile ilgili yapılan denemelerini ve Reno belediye başkanı tarafından başlatılan ve Reno sakinlerinin airdrop yoluyla almaya uygun olacağı, Reno madeni paraları tarafından yönetilen Reno DAO oluşturma projesini örnek gösterdi.
Hükümetler Gelişen Teknolojilere Yetişemiyor!
Ethereum’un kurucu ortağı dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin gelişen teknolojiler ve insanların temel ihtiyaçlarındaki hızlı değişiklikler karşısında verimsiz ve yavaş hareket ettiklerini düşündüğünü belirtti.
Örnek olarak gösterdiği kripto şehirlerin yaptıkları göz önüne alındığında hükümetlerin aslında kripto alanında gerçek bir potansiyele sahip olduğunu da ekledi.
Geçtiğimiz günlerde Facebook blok zinciri teknolojisini kullanarak gerçekten dijital bir dünya inşa etmeye odaklandığını ve kendisini “Meta” olarak adlandırdığını açıklamıştı.
Buterin ise Facebook’un aksine mevcut şehirleri gerçek kripto şehirleri yapmak için merkezi olmayan teknolojiyi kullanmayı önerdi.
Metaverse hakkındaki tartışmaların arttığı bugünlerde Buterin’in kripto şehirler önerisinin kısa vadede pratik bir çözüm olabileceği konuşulmaya başlandı.