2021 yılında yaşanan boğa rallisi Bitcoin ve kripto para birimlerinin benimsenmesini ve popülaritesini artırdı. Pek çok ülke kripto paralara olumlu yaklaşmaya ve yasal para birimi olarak tanımaya başladı.
Bu konuda dünyada bir ilki gerçekleştiren Orta Amerika ülkesi El Salvador Eylül 2021’de Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etti. El Salvador’dan sonra Nijerya da bu konuda adım atan ülkelerden oldu.
Ekim 2021’de kendi CBDC‘si eNaira‘yı çıkaran Nijerya şimdi de ülkede BTC ve kripto para birimlerinin kullanımına imkan verecek ve düzenleyecek yasayı çıkarmaya hazırlanıyor.
Ülkenin yerel haber kaynağı Punch Gazete’sine konuşan Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasaları Komitesi Başkanı Babangida İbrahim, değişikliğin kabul edilmesi halinde “yerel Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyo’nunun (SEC) kripto para birimini ve diğer dijital fonları yatırım sermayesi olarak tanımasına izin vereceğini “ söyledi.
Nijerya’nın küresel ekonomik yeniliklerden haberdar olmasını, trend ve gelişmelere ayak uydurması gerektiğine belirten İbrahim şunları söyledi:
“Nijerya’da verimli ve canlı bir sermaye piyasasına ihtiyacımız var. Bunu yapabilmemiz için, güncel küresel uygulamalara sahip olmamız gerekiyor.
Dijital para birimleri söz konusu olduğunda, farklı adlara sahipler. Bu para birimlerinin sınırları yoktur. Bunlara Nijerya’da, ABD’de, Kanada’da veya herhangi bir yerde yatırım yapabilirsiniz.”
Şubat 2021’de ülkede kripto para faaliyetinin yasaklanmasına da atıf yapan İbrahim, sözlerine şu şeklide devam etti:
“Hatırlarsanız, kripto para birimi faaliyetleri Nijerya’da ilk kez yasaklandığında, Nijerya Merkez Bankası (CBN) bu yatırımcıların çoğunun yerel hesapları bile kullanmadığını keşfetti.
Yani, CBN’nin yetki alanı içinde değiller. Yerel hesaplar kullanmadıkları için CBN’nin bunları kontrol etmesi mümkün değildir.
Bu bağlamda Bitcoin ve kripto para birimleri düzenlememiz gerektiğini düşündüğümüz konulardan bazıları.”
Ülkede Bitcoin ve kripto para birimlerinin yasal olarak tanınmasına ek olarak yasanın Nijerya Merkez Bankası ve Nijerya Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu’nun dijital para birimleriyle ilgili konulardaki düzenleyici rollerini de tanımlayacağı belirtildi.
Son olarak Nijeryalıların CBDC’leri eNaira’ya çok az ilgi göstermemesi ya da hiç ilgi göstermemesi nedeniyle söz konusu değişikliklerin yapıldığı ifade edildi.