ABD’nin resesyona gireceğine dair artan endişeler ve küresel piyasaları sarsan jeopolitik belirsizliklerin ortasında, analistler bu gelişmelerin Bitcoin ve diğer kripto paraları nasıl etkileyebileceğine giderek daha fazla odaklanıyor.
Bazıları tarafından “%40 olasılık” olarak tahmin edilen ekonomik durgunluk olasılığı, Bitcoin’in yatırımcılar için bir sığınak olarak ortaya çıkıp çıkamayacağı, altcoinlerin ise önemli zorluklarla karşılaşıp karşılaşmayacağı konusunda tartışmalara yol açtı.
Kripto borsası Bitfinex’ten analistler, mevcut ekonomik göstergeler ve merkez bankalarının son eylemleri göz önüne alındığında küresel bir resesyonun gerçekten makul olduğuna dair endişelerini dile getirdiler.
Analistler, son üç ay içinde merkez bankalarının 35 faiz indirimi gerçekleştirdiğini ve bunun 2024’ün başlarında görülen faiz indirimlerini aşan agresif bir hareket olduğunu belirtti. Bu proaktif gevşemenin, 76 faiz indirimiyle zirveye ulaşan 2009 finansal krizini anımsattığını belirttiler.
Bitfinex analistlerine göre, bu yıl enflasyon görünümündeki bazı iyileşmelere rağmen, küresel enflasyon seviyelerinin hafifçe ılımlı olması beklenirken, ekonomik büyüme tahminleri zayıf kalmaya devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel büyümenin 2024’te %3’ten %2.9’a mütevazı bir düşüş göstereceğini tahmin ederken, enflasyonist baskılar da devam ediyor. Bu kombinasyon, merkez bankalarının daha fazla gerilemeyi önlemek için ekonomileri canlandırmak üzere harekete geçtiğini gösteriyor.
Analistler, “ABD’de 2024 yılında vadesi dolacak önemli miktardaki spekülatif dereceli borç, düşen tahvil getirileriyle birleştiğinde, stresli bir finansal ortama işaret ediyor” açıklamasında bulundu ve ekledi: “Yatırımcıların daha güvenli varlıklara yönelmesi ve getirilerdeki düşüş klasik resesyon göstergeleridir ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye olan güven eksikliğini yansıtır.”
Bitfinex analistleri, ekonomik resesyon potansiyelinin Bitcoin ve daha geniş kripto piyasası üzerinde karışık etkileri olabileceğini öne sürdü. Bir yandan, Bitcoin “güvenli liman varlığı” statüsünden faydalanabilir. Ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar genellikle değer deposu olarak algılanan varlıklara yöneliyor. Sıklıkla “dijital altın” olarak adlandırılan Bitcoin, geleneksel piyasalar dalgalanmayla karşı karşıya kaldıkça artan bir talep görebilir.
Ancak analistlere göre başta altcoinler olmak üzere diğer kripto paralar için görünüm daha az iyimser. Analistler, genel kripto piyasasının azalan likidite ve risk iştahı nedeniyle zarar görebileceği uyarısında bulundu. Yatırımcılar riskten daha fazla kaçınır hale geldikçe, fonlarını daha küçük kripto paralar gibi yüksek riskli varlıklardan daha güvenli yatırımlara çekebilir ve resesyon ortamında altcoinlerin karşılaştığı zorlukları daha da kötüleştirebilirler.
*Yatırım tavsiyesi değildir.