ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’de son dönemde açıklanan enflasyon ve istihdam verilerinin kendisini cesaretlendirdiğini ancak yüksek faiz oranları nedeniyle ekonominin resesyon riski altında olduğunu kabul ettiğini söyledi.
ABD Hazine Bakanı Yellen: “Verilerden Memnunum Ancak Resesyon Riski Devam Ediyor”
Afrika gezisini tamamlarken Johannesburg’da Bloomberg News’e verdiği röportajda Yellen “Şu ana kadar gördüğüm verilerden oldukça memnunum, ancak FED’in ekonomiyi yavaşlattığı düşünüldüğünde resesyon riskini hafife almak istemiyorum” dedi.
Perşembe günü yayınlanan bir resmi rapor, ABD ekonomisinin 2022 yılının dördüncü çeyreğinde yıllık bazda %2.9 ile beklenenden daha iyi bir hızda büyüdüğünü gösterse de, temel veriler büyümenin yavaşlamaya başladığına işaret ediyordu.
FED’in yüksek enflasyonu düşürmek amacıyla agresif faiz artışlarına gittiği bir ortamda bu durum şaşırtıcı olmayabilir. Ancak ekonomiyi durdurmadan ve işsizliği anlamlı bir şekilde yükseltmeden bu görevi başarmak tarihsel olarak zordur.
Yellen, “Ekonomik faaliyetlerde gerçek bir gevşeme, çözülme görmüyorum” dedi.
Dört yıl boyunca FED’e de başkanlık eden Hazine Başkanı, “Enflasyonun düştüğünü gördüğüm için cesaretliyim” dedi ve ekledi: “İşten çıkarmalar hakkında daha fazla konuşuluyor, ancak temelde işgücü piyasası oldukça güçlü olmaya devam ediyor.”
Yellen Cuma günü yaptığı açıklamada, ekonominin beklenmedik şoklardan kaçınması halinde FED’in yumuşak iniş olarak adlandırılan hedefine ulaşıp ulaşamayacağının işgücü piyasasına bağlı olduğunu söyledi.
Bitcoin Fiyatı ABD’de Bir Resesyondan Nasıl Etkilenebilir?
Peki resesyon senaryolarında Bitcoin fiyatı nasıl tepki verebilir işte tahminler:
- Eğer resesyon bir finansal krizden kaynaklanırsa, yatırımcılar Bitcoin’i güvenli bir liman olarak görebilir ve Bitcoin’e akın ederek fiyatı yükseltebilir. Bunun nedeni Bitcoin’in merkezi olmaması ve herhangi bir ülke ya da finans kurumu tarafından kontrol edilmemesi, dolayısıyla geleneksel ekonomik faktörlerden daha az etkilenmesidir.
- Öte yandan, durgunluk tüketici harcamalarında önemli bir düşüşe neden olursa, bu Bitcoin’e olan talebin azalmasına ve fiyatının düşmesine yol açabilir.
- Bazı yatırımcılar BTC’yi riskli bir varlık olarak görebilir ve paralarını daha güvenli varlıklarda güvence altına almak için satabilir, bu da fiyatının düşmesine neden olabilir.
- Buna ek olarak, ABD hükümeti Bitcoin kullanımına karşı önlemler almaya karar verirse, bu da fiyatı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
- Yatırımcıların ve traderların genel hissiyatı da BTC fiyatının oynaklığında rol oynamaktadır, eğer resesyon olumsuz bir hissiyata neden olursa, BTC fiyatı düşebilir.
*Yatırım tavsiyesi değildir.