ABD muhasebe standart belirleyicileri, 2025 yılından itibaren şirketlerin kripto para varlıklarının gerçeğe uygun değerini rapor etmelerine olanak tanıyacak yeni kuralları onayladı.
Yeni kuralların, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin işletmeler için bir hazine varlığı olarak şeffaflığını ve çekiciliğini arttırması bekleniyor.
Şu anda, kripto para sahibi olan veya yatırım yapan şirketler, çoğu kriptoyu maddi olmayan bir varlık olarak ele alan bir uygulama kılavuzunu takip etmek zorundalar; bu, yalnızca varlıklarının tarihsel maliyetini kaydedebilecekleri ve fiyat düşerse değeri düşebilecekleri anlamına geliyor. Bu muhasebe yöntemi, genellikle volatil olan ve bir düşüşten sonra hızla toparlanabilen kripto varlıkların gerçek piyasa değerini yansıtmıyor.
Çarşamba günü Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) tarafından oybirliğiyle kabul edilen yeni kurallara göre, şirketler kripto varlıklarını, bir varlığın en güncel değerini yakalayan bir ölçüm olan gerçeğe uygun değer üzerinden raporlamak zorunda kalacak.
Bu, şirketlerin kripto varlıklarının değerindeki hem artışları hem de düşüşleri tanımasına ve yatırımcılara ve düzenleyicilere daha uygun bilgiler sağlamasına olanak tanıyacak.
Yeni kurallar, standardın kapsamı dışında tutulan wrapped tokenler hariç olmak üzere tüm kripto varlık türleri için geçerli olacak.
FASB, yeni kuralların 2025’ten itibaren yürürlüğe gireceğini, ancak şirketlerin bunları erken uygulama seçeneğine sahip olacağını kararlaştırdı. Kurul, kripto piyasasını izlemeye devam edeceğini ve gerekirse ek önlemler alacağını söyledi.
Gelişmenin ardından MicroStrategy kurucusu Michael Saylor, gelişmenin olumlu olduğunu belirten şu Tweet’i attı:
“Gerçeğe uygun değer muhasebesi Bitcoin’e geliyor. FASB muhasebe kurallarında yapılan bu güncelleme, BTC’nin bir hazine varlığı olarak kurumsal olarak benimsenmesinin önündeki büyük bir engeli ortadan kaldırıyor.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.