Corona virüs sebebiyle dünyanın birçok yerinde karantina uygulamaları, sokağa çıkma yasağı ve çoğu özel şirketin home office çalışma düzenine geçmesiyle bambaşka bir şekil alan sosyal hayat, en çok da ekonomik dengeleri değiştiriyor. Şu sıralar tekrar gündemde olan dijital dolar tartışmaları belki de bu zamana kadarki en üst seviyesine çıkmış durumda. Öyle ki salgın sebebiyle işlerine gidemeyen Amerikan vatandaşlarına aylık 2 bin dolar değerindeki kripto para ödenmesi konuşuluyor.
Dijital Dolarla İlgili 2 Plan Var
Amerika’nın gündemine oturan dijital dolar konusu ile ilgili iki farklı plan bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar tarafından düzenlenen söz konusu iki plan da şu iki projeye destek verir nitelikte: “İşçiler ve aileleri için sorumluluk almak” ve “Amerikan tüketicileri, eyaletleri, iş dünyası için finansal koruma ve yardım”.
Adı geçen her iki plan taslağı da virüs sebebiyle sokağa çıkamayan dolayısıyla da işe gidemeyen vatandaşların zararını tanzim etmeye yönelik şekilde oluşturuldu. Taslakta geçen ifadelere göre 1.8 trilyonluk bir ödemenin yapılması hatta bu rakamın 2.5 trilyon dolara kadar çıkması da ihtimaller dahilinde.
Yaş Grupları İçin Farklı Ödeme Planı
İlgili yardım projesi kapsamında yetişkinlere 2 bin, belli bir yaş seviyesinin altındakilere ise (genç grup) bin dolarlık yardımda bulunulması hedefleniyor. Ayrıca ödemeler vatandaşların gelirlerine ve işsizlik oranına göre biçimlenecek. Eğer tasarı halindeki proje hayata geçirilirse ödemeler geleneksel bankacılık sistemi ve ABD Posta Hizmetleri vasıtasıyla gerçekleştirilecek.
Dijital Dolar Bitcoin’e Benziyor Mu?
Halihazırda tasarı halinde olan proje temelde bir Blockchain sistemine dayandırılmayacak. Bu bakımdan Bitcoin’den de farklı olacağı öngörülen dijital doların yine de belli noktalarda Bitcoin’le benzeşen taraflarının bulunması da söz konusu. Tabii kripto paraların biliniyor ve yaygınlaşıyor olması en nihayetinde Bitcoin için faydalı olan bir husus olacaktır.
Ayrıca dijital dolar Bitcoin gibi değeri dolar karşısında değişen bir ürün değil stablecoin olan bir ürün olacak. Yani 1 dolar = 1 dijital dolar şeklinde işlem görecek. Özetle Stablecoinler, yani bir emtia ile 1’e 1 oranında değerlenen kripto paralar Bitcoin’e rakip değiller.
Peki Bu Dijital Doların İlk Uygulanışı Mı?
Şu an bilindiği gibi hemen hemen bütün kripto paralarda dijital dolar var. En çok kullanılan dijital dolar olan Tether (USDT) şu an bir şirket bünyesinde hizmet vermekte ve şirketin dediğine göre şirket hesabına yatırılan her 1 dolar karşılığında 1 USDT üretiliyor ve piyasaya dağıtılıyor.
Bu Olay Devlet Eliyle İlk Defa Mı Yapılacak?
Aslında bu da ilk değil. Her ne kadar ABD’deki Demoktarlar böyle bir konuyu gündeme getirmiş olsa da bunun uygulaması ilk olmayacak. Zaten mevcutta fiilen hizmet veren USD Coin şuan 668 milyon dolarlık arz ile piyasada aktif olarak kullanılıyor. Bakıldığı zaman ise USD Coin, Circle şirketinin bünyesinde hizmet veriyor. Circle şirketine baktığımız zaman ise Goldman Sachs iştiraki olduğu görülüyor. Goldman Sachs ise Rockefeller ailesinin iştirakidir. Yani aslında ABD dolaylı yoldan da olsa dijital dolar projesini fiilen yürürlüğe sokmuş durumda.