Bernstein analistleri tarafından hazırlanan bir rapora göre, Z kuşağı (1997-2012 yılları arasında doğanlar) finans sektörü üzerindeki etkisini göstermeye başladıkça, kripto paralara yönelik artan ilgileri finansal platformlarda dönüştürücü değişikliklerin önünü açabilir.
Şu anda yaşları 12 ile 27 arasında değişen Z kuşağının para yönetimine yaklaşımı, finans sektörünün geleceğine dair fikir verebilir.
Y kuşağı (1981-1996 doğumlu, şu anda 28-43 yaş arası) ve Z kuşağı giderek hane halkı servetine önemli katkılarda bulunuyor. Bu kuşaklar daha fazla finansal güç kazandıkça, finansal manzarayı değiştirmeleri bekleniyor. Geleneksel olarak, Baby Boomers (1946-1964 doğumlu, şu anda 60-78 yaşında) servetlerini yönetmek için bankalara ve aracı kurumlara güveniyordu, ancak gelecek çok farklı görünebilir. Önümüzdeki on yıl içinde genç kuşakların tercihlerine hitap eden yeni finansal platformlar ortaya çıkabilir.
Coinbase gibi önde gelen kripto para borsalarının anket verileri, genç nesillerin mevcut bankacılık sistemini pahalı, yavaş ve modası geçmiş olarak gördüğünü gösteriyor. Hükümet ya da büyük bankalar tarafından kontrol edilmeyen varlıkları tercih ediyorlar. Aslında, Finans Endüstrisi Düzenleme Kurumu (FINRA) tarafından yapılan bir anket, ABD’deki Z kuşağının %55’inin kriptoya yatırım yapmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor.
Rapora göre Z kuşağı, mali durumlarını geleneksel çevrimiçi platformlar yerine “zincir üzerinde” idare etmeyi tercih ediyor. Dijital bankacılığı hantal ve şeffaf bulmayan bu kuşak, merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamalarını ve ABD doları gibi geleneksel varlıklara sabitlenmiş dijital para birimleri olan stablecoin’leri tercih ediyor. Şu anda ayda yaklaşık 27 milyon cüzdan aktif olarak stablecoin ödemeleri yapıyor.
Blockchain teknolojisi ilerlemeye devam ettikçe, para transferi maliyetleri de düşüyor. Geliştirilmiş blockchain ölçeklendirmesi ile kullanıcılar bir sentten daha az bir ücret karşılığında sınır ötesine 1.000 dolar transfer edebiliyor. Bu durum, özellikle halihazırda blok zincirinde dolaşımda olan yaklaşık 160 milyar ABD doları sabitlenmiş stablecoin ile, stablecoin’lerin daha geniş çapta benimsenmesi için olanaklar sunuyor.
Rapor ayrıca yapay zekanın (AI) stablecoin ödemelerindeki potansiyel etkisine işaret ederek, AI güdümlü aracıların yakın gelecekte daha da verimli ve erişilebilir bir ödeme sistemini kolaylaştırabileceğini öngörüyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.