Türkiye’deki kripto para çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindi ve Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler “Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin ayrıntıları TBMM’de düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Güler, açıklanan yasa tasarısında ilk olarak kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımı yer aldığını belirtti.
Abdullah Güler şu açıklamalarda bulundu:
“Yasa teklifi 19 maddeden oluşmaktadır.
Kripto para borsaları SPK’dan lisans alarak hizmet vermeye başlayacak. Burada amaç yatırımcıların SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapmasını sağlamaktır.
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü kılınmaktadır. Bu anlamda teknolojik altyapı konusunda TÜBİTAK’ın belirleyici kriterleri yasada yer alacaktır.
Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK’tan ön rapor alınacak.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterilerine karşı sorumluğunu sınırlandıran yada kaldıran sözleşme hükümleri geçersiz sayılacak. Yatırımcıların şikayet ve itirazlarının inceleneceği denetim mekanizmaları oluşturulacak. Piyasa bozucu işlemlere karşı tedbirler öngörülmektedir.
Kripto yatırım danışmanlığı yapılmasına ilişkin usul ve esaslar da SPK tarafından düzenlenecek.
Kripto para borsalarının borçları yüzünden müşteri varlıkları haczedilemeyecek.
SPK, izinsiz faaliyet gösteren borsaları takip edecek.
İzinsiz kripto varlık hizmet sağlamak TCK kapsamında suç olarak kabul edilecek ve cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olacak.
Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başvuracak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak.
Yurt dışında faaliyet gösteren kripto varlık sağlayıcıları faaliyetleri de geçiş dönemiyle birlikte sonlandırılmaktadır.
Müşterilerin kripto varlıklarının kendi cüzdanlarında bulundurulması esas kabul edilmiş, kendi cüzdanlarında bulundurmamaları nedeniyle uğrayabilecekleri zararlar ve hak kayıpları da müşterilere ait olacaktır.”
Ankara Milletvekili Ömer İleri yasa taslağının blokzincir teknolojisini ve kripto varlıkların tümüyle düzenlendiği bir yasa tasarısı olmadığını daha çok Türkiye’deki kripto para varlık sağlayıcılarının düzenlenmesine yönelik olduğunu, düzenlemenin kripto varlıklara yasal bir zemin hazırladığını söyledi.
Yorumları Göster (1)
Fare dağ doğurmuş….