Almamız Gereken Önlemler Almıyor, Buna Bağlı Kayıp Yaşıyoruz!

Yatırımcılar, almaları gereken önlemleri almayarak kripto paralarda kayıpları daha büyük oranlarda yaşıyorlar ve kripto para sahibi olarak yatırımlarını iyi yönetemeyen binlerce yatırımcı bulunuyor. Bitcoin sahibi olup farklı kripto paraların fiyatını ve piyasa durumunu takip eden ancak Bitcoin’i takip etmeyenler, kripto para sahibi olduktan sonra piyasanın durumundan haberdar olmayanlar, kripto para almayı ve satmayı bilemeyerek sadece ”bende kripto para sahibi oldum” demek için eş ve dost tavsiyesi sonrasında Bitcoin alanlar ve daha yüzlerce örnek verebilmek mümkün. Bu örneklerin acı tarafının ise her örneğin binlerce kripto para sahibini etkiliyor, kripto para sahibi olmadan önce bile bu örneklerin benzerini hayatında yaşayanlar olması…

Kripto para piyasalarında yaşanan gelişmeler, yatırımcılar açısından endişe verici gelişmeler olurken, güvenlik ve dijital ortamda hiç tecrübesi olmayan birisinin kripto para sahibi olması bu kişinin eninde ya da sonunda kaybedecek olduğunu göstermektedir. Bununla ilgili henüz resmi olarak yapılan uyarılar bulunmasa da, devletler tarafından yapılan açıklamalarda kripto paraların dijital para olduğu ve bazı riskleri olduğu belirtilerek, herkes için uygun olmadığını dolaylı ve kapalı bir dil-açıklama ile belirtilmektedir.

ABD’de ve dünyanın neresinde olursa olsun henüz teknoloji ile tanışmamış veya teknoloji ile tanışmış olmasına rağmen tek işi sosyal medyada dolaşmak olan bazı kişiler, kripto para sahibi olduktan sonra kendi bilgilerini nasıl koruyabilir? Bir kişinin elbette kripto para alması veya kripto para satması için siber güvenlik uzmanı olması beklenemez ve gerekmez.

Ancak kripto para sahibi olmadan önce bir takım teknoloji hakkında bilgi sahibi olmak ve kişinin kendisini en azından bu konuda yapabilecek olduğu işlemler ve güvenlik önerileri ile kendisini koruması ve geliştirmesi gerekiyor. Mail ile kripto para transferini onaylayamayan binlerce kişi, bugün dünyadaki onlarca kripto para borsasına sürekli olarak yaptığı para transferinin nasıl onaylanacak olduğunu, mail adresinin şifresini bilemediğini ve bu konuda yardım talep etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bu kişilerin sosyal medya dışında belirli internet sitelerinde bulunan üyeliklerinde de bu tür soruları farklı kişilere sorarak kripto para aldığını ve nasıl transfer edecek ve maili açabilecek olduğunu sorduklarını görmek mümkün.

Kripto paralar beraberinde onlarca farklı siber riski beraberinde getiriyor olmasının yanında ekonomik ve finansal olarak bir takım kritik riskler taşıyorlar. Bu ”kripto paralar asla güvenilmez” demek değil, ancak kripto paraların nasıl ki cebinizde taşıdığınız onbinlerce liranın her an, her saniye bankada olmasına oranla daha fazla çalınma riski varsa kripto paralarında bankadaki paranıza göre daha az güvende olabileceği ve garantisinin olmadığını bilerek hareket etmek gerekiyor.

Türkiye’de dolar kurunun rekor kırdığı zamanlarda bankada dolar kuru veya döviz olarak parasını tutan vatandaşların büyük kısmı, kripto para sahibi oldu ve bunun nedeni kripto paraları sevmelerinden veya kripto para yatırımı yapmayı istemelerinden değildi. Çevresinden ve internet sitelerinden kripto paraların alım ve satım işlemlerinde neredeyse 0’a yakın komisyon alıyor olması ve döviz kuru alım ve satımlarında makas farkının neredeyse 7 gün 24 saat hiç olmaması cazip geldi ve bu kişiler kripto para sahibi olabildiler.

Ancak kendileri mi oldu, başkalarının yardımını alarak mı oldu burası muamma bir konu iken, kendisi kripto para sahibi olanlar yaz aylarında birçok farklı kripto para paylaşımlarında nasıl satış yapabilecek olduklarını ve satış yaptıktan sonra hesabındaki paranın görünmediğini ancak kripto paralarının silindiğini belirterek (bekleyen işlemler dolayısı ile) borsaları suçlamaya başladılar.

Bunun örneklerini dünyanın farklı ülkelerinde de görmek mümkün oldu ve birçok farklı ülkede kripto para alan kişiler, satış yaptıktan sonra pek fazla borsayı kullanmayı bilmediklerinden ve kendisine kripto parayı öneren kişiye de güvenmediklerinden dolayı (gülünç bir durum, neden bir kişiye kripto para önerisine güvenip sonra o kişiye güvenilmez? Diye sorulması gerekiyor.” internet sitelerindeki farklı kripto para sahiplerinden yardım almak istediler ve bunu başaranlar olduğu kadar, kendisinin kripto para sahibi olduğunu belirtmesinin ardından borsadaki binlerce lirasını siber saldırganlara kaptıranlarda oldu.

En yakın olay ise yaz aylarında kripto paraların fiyatlarındaki değişimler sonrasında analistlere tam bağımlı olan bazı kimseler, daha sonra kripto para fiyatlarında Aralık ayı ve Kasım ayında yaşanan düşüşlerde bazı ”sahte” analistler tarafından yalnız bırakıldılar ve ödedikleri komisyon ücreti ile ortada kaldılar (her ipucu için ayrı para isteyen sosyal medyada kripto para danışmanı olan kişiler mevcuttu*).

Bu olaylar ile sınırlı kalmayarak henüz dünyada kripto paralar hakkında kesin hükümler olmaması, nasıl önlemler alınabilecek olduğu belirtiliyor olsa bile teknolojiyi iyi kullanamayan, siber güvenlikten bilgisi olmayan ve herkesi iyi niyetli olarak kendisine yardım edebilecek sanan kripto para sahipleri bu yıl en büyük problemlerden birisi olarak siber saldırganların saldırılarına maruz kaldılar.

Yatırımcıların bir büyük problemi de kendilerini nasıl koruyabilecek olduklarını düşünürken, tam tersi adımlar atmalarından kaynaklandı. Bitcoin aldıktan sonra farklı bir cüzdan adresine gönderim yapan ve bunu mail ile onaylamasından sonra geri alamayan yüzlerce kişi ortaya çıktı.

Bunun nedeni ise siber saldırganların bilgisayara yükledikleri kripto para cüzdan adreslerini farklı numara ile değiştiren kötü amaçlı yazılımların ortaya çıkmasından dolayı oldu. Bitcoin sahibi olduktan sonra farklı birisine kripto para transfer etmek isteyen bu kişiler 2019 yılında sadece 1 dakika kadar vakitlerini alabilecek olan cüzdan numarasını kontrol etmeden para transferine onay verdikleri için binlerce dolar kaybettiler ve bu dünyanın tüm ülkelerinde yüzlerce insanın yaşadığı trajikomik bir olay haline dönüştü.

Rusya merkezli olarak cüzdan numarasını değiştiren ve bunu algılayabilecek kötü yazılımların hala internette dolaşıyor olması, spam mailler ve sıradan e-ticaret maillerinin okunması ile bile cihazlara girebiliyor olması yatırımcılar açısından riskin henüz bitmediğini ve bu konuda kendi önlemlerini almayanların bir süre daha problemler yaşamalarının mümkün olduğunu ortaya koyan gelişmelerden sadece bir tanesi.

2019 Yılında Daha Dikkatli Olmalı!

Hepimiz kripto para yatırımcıları olarak bazılarımız piyasada olan biteni her gün, her saat takip ediyoruz. Bazıları ise kripto paraları satın aldıktan sonra tamamen işlemlerin bittiğini ve güvenlik önlemleri almasa bile hesabının güvende olabilecek olduğunu düşünerek hareket ediyor. Bu kişileri 2019 yılında daha kötü kötü amaçlı yazılımlar ve siber saldırganlar beklediğinden dolayı uygun önlemlerin alınması, siber güvenlik konusunda kendilerine yönelik olarak bazı saldırıların yapılabilecek olmasını düşünerek bu kişilerin hareket etmesi gerek.

Maalesef 2018 yılında yaşanan siber saldırılar ve hatalar sonucunda milyonlarca dolarlık kripto paraların siber saldırganların eline geçtiği bilinmekte. Sadece İngiltere’de yaz aylarında 3 ay içerisinde bu hatalardan dolayı 2.5 milyon dolarlık kripto para çalındığı, bunun sadece polis ekiplerine yapılan şikayet sonrası ortaya çıkan rakamlar olduğu bilinmekte. Bilinmeyen kripto para hırsızlığı rakamlarının ise çok daha fazla olduğu açık.

 Kripto para almadan önce gerekli güvenlik bilgisini ve nasıl önlemler alabilecek olduğunuzu BURADAKİ içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

 Kripto para aldıktan sonra bu bilgiyi kimseyle paylaşmayınız. 

Bu içerik Bitcoinsistemi.com için özel olarak hazırlanmıştır ve izinsiz olarak kullanılması yasaktır.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!