Bitcoin fiyatı tam 3 senelik bekleyişin ardından 20.000 dolar seviyesini geride bıraktı. Yatırımcısına gün içerisinde yüzde 10 kazanç sağlayan BTC her ne kadar rekor kırmış olsa da birçok altcoin bu yükselişe şuan için kayıtsız kaldı.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi altcoinlerdeki genel senaryolar şu şekilde oluyor:
- Bitcoin sert yükseldiği zaman özellikle hacimsiz coinler tüm yön BTC’ye döndüğü için gerileme yaşıyor. Ancak bu gerileme BTC’nin yükselişinden olan bir gerileme olduğu için aslında gerçek bir gerileme olmayıp “fake” bir gerileme oluyor. BTC eğer yükseldiği seviyelerde kalıcılık sağlarsa altcoinlere de daha sonrasında para akışı oluyor.
- Bitcoin sert düşüş yaşadığında, altcoinlerin hepsi gerileme yaşıyor. Bitcoin’den daha fazla gerileme yaşayan altcoinler, piyasanın en büyüğünün düşüşü karşısında yükseliş yönlü hareket gösteremiyor.
- Bitcoin özellikle “güvenli” seviyelerde (kritik destek seviyelerinde olmayan) yatay hareket ettiğinde altcoinlere para akışları oluyor.
Bu 3 farklı senaryoda genellikle ETH gibi büyük altcoinler Bitcoin ile doğrudan beraber hareket etse de hacimsiz olan altcoinler yani genel tanımla hacme göre ilk 10 kripto para listesinde olmayan coinlerde yukarıda belirttiğimiz senaryolar yaşanıyor.
Peki Altcoinlere Para Akışı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Yukarıdaki senaryolar yaşanırken altcoin yatırımcının mutlaka takip etmesi gereken konu Bitcoin hakimiyeti. Bitcoin hakimiyeti piyasadaki toplam paranın yüzde kaçının BTC’de olduğunu gösteren bir veridir. Genel bir anlatımla; bu oran düştüğü zaman altcoinlere para akışı olduğunu, yükseldiği zaman ise altcoinlerden para çıkıp bu paranın BTC’ye aktığı anlaşılmaktadır.
Bitcoin’in rekor kırması ve tüm yönün BTC’ye dönmesiyle beraber yüzde 65 seviyelerine yükselen hakimiyet oranı, altcoinlerden Bitcoin’e doğru paranın kaydığını ifade ediyor.
Özellikle beklenen altcoin rallisinin başlaması için yukarıdaki seviyelere dikkat edilmesi gerekiyor. Yüzde 60 ve 58 seviyelerinin altına düşülmesi, altcoin rallisinin başladığına dair en büyük veri olacakken, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda hakimiyetin yüzde 52’lere kadar düşmesi bekleniyor.
Özellikle altcoinlerin tahtaları daha sığ olduğu için (alıcı ve satıcı sayısı daha az) yükseliş ve düşüşler de bir o kadar fazla oluyor. Bu sebeple altcoin rallisi başladığı zaman özellikle hacimsiz altcoinlerde çok daha büyük yükselişler görebilmek mümkün.
Altcoinler için diğer dikkat edilecek konu ise Ethereum fiyatı. Nasıl ki piyasasın “babası” Bitcoin ise, altcoinlerin de “babası” Ethereum olarak biliniyor. Rallilerin genelde hiyerarşik olarak yaşandı kripto para piyasasında genellikle önce Bitcoin, ardından Ethereum, ardından hacimli coinler ve ondan sonra da hacimsiz coinler ciddi yükselişler görüyor. Altcoin yatırımcıların özellikle bu bilgiyi de akıllarında bulundurması öneriliyor.