Altın, ekonomik belirsizlik, jeopolitik çalkantılar ve önemli merkez bankası alımlarının bir araya gelmesiyle rekor seviyelere yakın seyrediyor.
Değerli metal Ağustos sonunda ons başına 2.500 doların üzerine çıkarken, yatırımcılar bu yükselişe neden olan faktörleri ve genellikle “dijital altın” olarak lanse edilen Bitcoin için ne anlama gelebileceğini dikkate alıyor.
Altının bir güvenli liman varlığı olarak sahip olduğu itibar, geleneksel olarak ekonomik krizler ve durgunluklar sırasında talebin artmasına yol açıyor. Başlıca para birimlerinin değer kaybetmesiyle birlikte altın, istikrar arayan yatırımcılar için daha da cazip hale geldi. Gold Bullion Company’nin genel müdürü Rick Kanda, “Enflasyonist bir dönemde, yatırımcılar istikrarı nedeniyle genellikle nakit yerine altını tercih ediyor” dedi.
Bitcoin, bazıları tarafından enflasyondan korunma aracı olarak tanıtılmasına rağmen, son enflasyonist artışlar sırasında beklendiği gibi bir performans göstermedi. Altın yükselirken, Bitcoin özellikle 2022’de enflasyonun en yüksek olduğu dönemde, BTC’nin Ocak’tan Haziran’a kadar %31 düştüğü dönemde zorlandı.
Gazze ve Ukrayna’da yaşananlar da dahil olmak üzere jeopolitik çatışmalar, yatırımcıların güvenli bir liman arayışına girmesiyle altın fiyatlarını destekledi. Altının bir tür “yatırım sigortası” olarak rolü, özellikle 2022 kripto piyasası çöküşünün ardından Bitcoin gibi dijital varlıklardan altın gibi fiziksel varlıklara doğru bir kaymaya yol açtı.
Öte yandan Bitcoin, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi gibi daha riskli varlıklarla daha yakın bir ilişki içinde olmuştur. Jeopolitik gerilimler arttıkça, yatırımcıların risk iştahı azaldığından Bitcoin’e olan talep düşme eğilimi gösteriyor.
Çin, Türkiye ve Hindistan gibi ülkeler başta olmak üzere merkez bankaları agresif bir şekilde altın satın alıyor. Altının uzun vadeli istikrarı ve krizler sırasındaki performansı onu merkez bankaları için cazip bir varlık haline getiriyor. Ancak Bitcoin aynı düzeyde kurumsal destek alabilmiş değil. Örneğin Avrupa Merkez Bankası, Bitcoin satın alma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.
Altının değeri, son zamanlarda görüldüğü gibi yüksek enflasyon dönemlerinde yükselme eğilimi gösteriyor. Buna karşılık Bitcoin, enflasyona karşı istikrarlı bir koruma sağlamaktan ziyade küresel likiditeyi takip ederek daha çok “riske açık” bir varlık olduğunu gösterdi. Delphi Creative’den Ashwath Balakrishnan, “Bitcoin açıkça bir enflasyondan korunma aracı değildir ve küresel likiditeyi takip eden riskli bir varlıktır” dedi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.