Araştırmacı Kaiko tarafından sağlanan bilgiye göre Bitcoin madencileri, piyasa likiditesi ve alım satım faaliyeti üzerinde önemli etkileri olan düşük token ödülleriyle mücadele ederken artan bir baskıyla karşı karşıya.
Bitcoin madencilik gelirinin önemli bir kısmı, Nisan ayı sonundaki yarılanmanın ardından son zamanlarda önemli bir düşüş yaşıyor.
Yarılanma olarak bilinen bu olay yaklaşık her dört yılda bir gerçekleşiyor ve madencilik ödüllerini yarı oranında azaltıyor.
2012’den bu yana dördüncüsü olan en son yarılanma, günlük üretimi 900 tokendan 450’ye düşürdü ve o zamanki geçerli fiyatlara göre yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yıllık gelir kaybına neden oldu.
Bu gelir düşüşüne karşılık olarak Bitcoin madencileri, madencilik sübvansiyonunun ötesinde alternatif bir gelir akışı olan işlem ücretlerinden faydalanarak kayıplarını telafi etmeye çalıştılar.
Ancak, kısmen Bitcoin ağında memecoinlerin piyasaya sürülmesinin de etkisiyle, yarılanma sonrasında işlem ücretlerinde görülen artış o zamandan bu yana azaldı ve madenciler için daha fazla gelir sorununa katkıda bulundu.
Kaiko’nun analizi, özellikle önemli miktarda Bitcoin rezervine sahip olan madencilerin potansiyel satış baskısının kripto para piyasaları üzerinde olumsuz bir etki yaşatabileceğini öne sürüyor.
Bu senaryo, genellikle yaz aylarında gözlemlenen alım satım faaliyetlerindeki mevsimsel yavaşlama ve likidite ile daha da karmaşık hale gelmektedir.
Son dönemdeki gelir düşüşüne rağmen, Bitcoin madencileri, 2022 kripto piyasası gerilemesi sırasında gözlemlenen satışların aksine, rezervlerini tutma eğilimi göstermiştir.
Son iki yılda, Marathon Digital ve Riot Blockchain gibi büyük Bitcoin madencilik şirketleri varlıklarını artırarak dijital varlık piyasasına olan güvenin tazelendiğini gösterdi.
Kaiko’nun verilerine göre Marathon’un değeri 1,1 milyar doların üzerinde olan 17.631 Bitcoin’e, Riot’un ise 500 milyon doların üzerinde olan 8.872 Bitcoin’e sahip olduğu bildirildi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.