Yeni yapılan araştırmalar, dünya genelindeki kuruluşların %30’unun 2026’ya kadar metaverse‘te ürün ve çeşitli hizmetlere sahip olacağını gösteriyor. Ve buna göre bu markalar dijital dünyadaki yerlerini sağlamlaştırmak için şimdiden harekete geçmiş durumdalar.
Öte yandan bazı veriler gösteriyor ki 2026’ya kadar insanların %25’i iş, alışveriş, eğitim ve eğlence amaçlı metaverse’de günde en az 1 saat harcayacaklar.
Ancak Advokate Group tarafından 1.000 Amerikalı yetişkin üzerinde yapılan bir ankete göre her 4 kişiden 3’ü şüpheli veri koruması ve bütünlüğüne sahip bir şirket tarafından yürütülen bir metaverse istemiyor.
Ankete katılanların %77’si Facebook‘un geleceğin sürükleyici sanal dünyasındaki rolüne karşı özellikle temkinli bir duruş sergiliyor.
Bu sonuçlar, Mark Zuckerberg‘in Facebook şirketinin adını Meta olarak değiştirmek de dahil olmak üzere şirketini metaverse’e yönlendirmesinin ardından geldi. Bu yönüyle de oldukça dikkat çekici. Çünkü bu veriler insanların Zuckerberg’i güvenilmez bulduklarını açıkça ortaya koyuyor.
Zuckerberg, birçoklarının deyimiyle yeni sanal dünyayı tekeline almak istediği iddialarını reddederek
Hiçbir şirket bir metaverse yönetmeyecek. Bu, somutlaşmış İnternet olacak.
dese de metaverse’in merkezileştirilmesi sorununun en önemli temsilcisi olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim Meta şu anda her biri 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan Instagram ve WhatsApp’ın sahibi konumunda. Ayrıca şirketin Snapchat’i bile satın almaya çalıştığını unutmamak gerekiyor.