En popüler Ethereum katman 2 ölçeklendirme çözümlerinden biri olan Arbitrum’un geliştiricileri, yeni piyasaya sürülen ARB tokenlerinin büyük bir kısmını kendilerine ve vakıflarına tahsis etmeye yönelik ilk önerileri nedeniyle topluluktan tepki görmüştü.
AIP-1 olarak bilinen öneri, 28 Mart’ta protokolü yöneten merkeziyetsiz özerk bir kuruluş olan Arbitrum DAO’ya sunulmuştu. Öneri, 750 milyon ARB tokeninin (o tarihte yaklaşık 1 milyar dolar değerinde) protokol hazinesinden, Arbitrum’un gelişimini denetleyen Cayman Adaları’na kayıtlı bir kuruluş olan Arbitrum Vakfı’na aktarılmasını öneriyordu.
Öneride ayrıca vakfın hazinede kalan 700 milyon tokenin nasıl kullanılacağı konusunda tam yetkiye sahip olacağı ve herhangi bir şeffaflık veya hesap verebilirlik önlemine tabi olmayacağı belirtiliyordu.
Arbitrum topluluğunun pek çok üyesi, merkeziyetsizlik anlayışına ihanet ve geliştiricilerin gücü ele geçirmesi olarak gördükleri bu teklife öfkelenmişti. Vakfı şeffaf olmamakla, açgözlülükle ve güvenilmez olmakla suçladılar ve teklifin geri çekilmesini ya da revize edilmesini talep etmişlerdi.
Eleştirilerin ardından Arbitrum’un arkasındaki geliştiriciler bir adım geri atarak önerilerini revize ettiler. Platformun web sitesinde endişe duyulan temel alanları ele aldıklarını söyledikleri üç yeni belge yayınladılar.
Vakıf, 750 milyon ARB içerisindeki 50 milyon tokeni DAO’nun çıkarları doğrultusunda kullandığını ve 40 milyon ARB’yi bir finansal kuruluşa kredi olarak, 10 milyon ARB’yi de operasyonel maliyetler için tahsis ettiğini iddia etmişti.
Arbitrum Vakfı, Topluluktan Onay Almadan Kalan 700 Milyon Tokeni Hareket Ettirmeyeceğini Açıkladı
Geliştiriciler, Arbitrum Vakfı’nın kabul edilebilir bir bütçe ve akıllı sözleşme kilitleme programı DAO tarafından onaylanana kadar Yönetim Bütçesi Cüzdanında kalan 700 milyon tokeninin hiçbirini hareket ettirmeyeceğini söyledi.
İlk belge, Vakfın ilk kuruluşunu detaylandıran bir şeffaflık raporu. Raporda DAO’yu faaliyete geçirmek için yapılanlar anlatılmakta ancak bunlar zaten gerçekleşmiş olduğu için DAO’nun bunları oylaması istenmemekte. Ancak DAO, gelecekteki AIP’ler aracılığıyla bu parametreleri ve rolleri değiştirebilecek.
İkinci belge olan AIP-1.1, dört yıl boyunca doğrusal olarak piyasaya sürülen ve akıllı sözleşme destekli bir kilitleme programı da dahil olmak üzere Vakfın harcamaları üzerinde önemli kısıtlamalar öneriyor. AIP-1.1 ayrıca iyi tanımlanmış bütçe ilkeleri ve kategorileri ile zorunlu şeffaflık raporları sunuyor.
Üçüncü belge olan AIP-1.2, DAO’nun temel yönetim belgelerinde değişiklik yapılmasını öneriyor. Öneri sunma eşiğini 5.000.000 token’dan 1.000.000 token’a düşürerek yönetimi daha erişilebilir hale getiriyor. Ayrıca Vakfın tüzüğünü AIP-1’e yapılan atıfları kaldıracak şekilde düzenliyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.