Tüm kripto para dünyası, artık sayılı günler kalan Bitcoin yarılanması (halving) etkinliğine hazırlanıyor.
20 Nisan günü Türkiye saati ile (UTC+3) akşam saat 8 civarında gerçekleşecek olan bu önemli olay, Bitcoin ağının programlanmış bir özelliği ve yaklaşık her dört yılda bir ya da her 210.000 blokta bir gerçekleşiyor.
Yarılanma olayıyla birlikte madenciler için ödüller blok başına 6.25 BTC’den 3.125 BTC’ye düşecek. Bu, madencilerin madencilik yaptıkları ve blok zincirine ekledikleri her işlem bloğu için %50 daha az bitcoin alacakları anlamına geliyor. Bununla birlikte, her zamanki gibi çıkarılan her blok için ek işlem ücretleri kazanmaya devam edecekler. Yarılanma olayları, son BTC’nin 2140 yılı civarında çıkarılması beklenene kadar devam edecek. Bundan sonra madenciler yalnızca işlem ücretlerinden kazanacak.
Tarihsel olarak, Bitcoin yarılanmaları, BTC fiyatındaki önemli dalgalanmalarla ilişkilendiriliyor. Doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi olmasa da, bu olaylar genellikle BTC piyasasındaki önemli boğa koşularından önce gerçekleşti.
Bitcoin’in yarılanmasının “fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığı” sorusu, bu olay her gerçekleştiğinde ortaya atılıyor. Ancak, bu kez “fiyatlandırıldığını” gösteren bir veri noktası var. Coinbase analistleri David Duong ve David Han’a göre, bu, Bitcoin’in yarılanmadan önce tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı ilk yarılanma döngüsü, bu da yarılanma etkisinin tecrübeli traderlar tarafından zaten fiyatlandırılmış olduğu anlamına gelebilir.
Bununla birlikte analistler, yarılanmanın fiyatları yukarı çekebileceğine dair hala kolektif bir inanç olduğunu ve bunun da “ralli ile sonuçlanan davranışlara yol açabileceğini” sözlerine ekledi.
Bu kez Bitcoin, önceki yarılanma olaylarına kıyasla tüm zamanların en yüksek seviyesine daha yakın. Bununla birlikte, spot ETF’lerin onaylanması BTC’nin arz-talep dinamiklerinde önemli bir değişikliğe katkıda bulundu ve bu da analiz şirketi Kaiko’nun belirttiği gibi yarılanma sırasında ve sonrasında fiyatı etkileyebilir.
Kaiko analistleri, “ETF’ler genel olarak güçlü girişler gördü, bu da arz düşmeye devam ettikçe anında olumlu bir fiyat etkisine işaret edebilir,” dedi vve ekledi:
“Bununla birlikte, ETF’lerde hızlı çıkışlar da görülebilir ve bu da piyasa stresi dönemlerinde dayanak varlık için satış baskısını artırır. Şimdiye kadar sadece bir hafta net çıkış gördük ama bu durum değişebilir.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.