Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), AB merkezli olmayan Bitcoin ve kripto şirketlerinin Avrupa Birliği içindeki faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyebilecek yeni yönergeler önerdi.
Öneri, AB müşterilerine doğrudan hizmet verirken bu firmalara katı sınırlamalar getirerek haksız rekabeti önlemeyi amaçlıyor.
Bu hamle, AB’nin geçen yıl Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) çerçevesi olarak bilinen dünyanın ilk kapsamlı kripto piyasası düzenlemelerini yürürlüğe koymasının ardından geldi. MiCA çerçevesi, sınır ötesi yapısı nedeniyle geleneksel olarak denetlenmesi zor olan çevrimiçi kripto sektörünün düzenlenmesinde önemli bir adımı temsil ediyor.
ESMA’nın şu anda Nisan ayı sonuna kadar kamuoyu görüşüne açık olan son önerileri, özellikle AB dışındaki kripto varlık firmalarıyla ilgili olarak MiCA çerçevesinin pratikte nasıl uygulanması gerektiğini açıklığa kavuşturmayı amaçlıyor. ESMA’nın açıklamasına göre, AB dışındaki firmalar AB müşterilerine yalnızca müşterinin hizmeti münhasıran başlatması durumunda kripto varlık hizmetleri sağlayabilir; bu, zaten diğer AB mali yasalarının bir parçası olan ‘ters talep’ olarak bilinen bir kavram.
Kurum, bu muafiyetin dar yorumlanması ve normdan ziyade bir istisna olarak görülmesi gerektiğini açıklıyor. Bu duruş, birçok yabancı kripto firmasını, AB içinde, birliğin düzenlemelerine uymak için bir şube veya yan kuruluş açmak gibi fiziksel bir varlık oluşturmaya zorlayabilir.
ESMA ve AB’deki ulusal düzenleyiciler, AB merkezli yatırımcıları ve MiCA uyumlu kripto varlık hizmet sağlayıcılarını aynı standartlara uymayan AB dışı kuruluşlardan korumaya kararlı olduğunu açıkladı. Pazarlama kampanyaları da dahil olmak üzere, AB dışındaki firmalar tarafından AB içinde doğrudan iş talep edilmesi bu öneriler kapsamında kesinlikle yasaklanıyor.
Ek olarak ESMA, bir kripto varlığının ne zaman hisse senedi veya tahvil gibi bir “finansal araç” olarak sınıflandırılması gerektiğini belirlemek için kılavuzlar öneriyor. Bu şekilde sınıflandırılırsa, bu varlıklar aynı zamanda AB’nin Finansal Araç Piyasaları Direktifi (MiFID) kuralları kapsamına girecek ve başka bir düzenleyici gözetim katmanı eklenecek.
*Yatırım tavsiyesi değildir.