Avrupa Konseyi’nin Moneyval komitesinin bugün yayınlanan raporunda Avrupa ülkelerine Bitcoin ve kripto paralar ile gerçekleştirilen kara para aklama işlemlerine müdahale çağrısında bulunuldu.
Daha küçük Avrupa devletlerinin kara para normlarına uyumunu izleyen Moneyval, merkeziyetsiz finans, gizlilik tokenleri ve büyük kripto varlıkların piyasa manipülasyonlarına karşı uyarıda bulundu.
“Kripto Para Suçlularının Metotları Giderek Daha Karmaşık Hale Geliyor”
Moneyval Başkanı Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz raporun önsözünde şu ifadeleri kullandı:
“On yıl kadar önce piyasaya çıkışlarından bu yana kara para aklayan suçluların kripto paraları suiistimal ettikleri çok iyi biliniyor. Bu suçluların metotları giderek daha karmaşık hale geliyor ve hacim olarak da büyüyor.
Kripto varlıklar uyuşturucu kaçaklığından dolandırıcılık, yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı gibi birçok suç alanında kullanılabiliyor.”
Uzman komitesi böylelikle, sanal varlıklara daha sert bir yaklaşım çağrısında bulunan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gibi kurumların arasına katılmış oldu.
Avrupa Birliği gibi bazı kurumlar, kripto kullanıcılarını belirlemek ve fonların izlenmesini sağlamak için tartışmalı FATF kurallarını uygulama sürecinde bulunuyor. Kripto endüstrisi bu tür kuralların gizlilik ve inovasyona zarar vereceğini açıklamıştı.
“Kripto Alanı Regüle Edilmeli ve Denetlenmeli”
Rapora göre, genellikle birden fazla kurumun yetki alanına giren ve hızla gelişen bu teknoloji düzenleyici kurumlar için zorluk oluşturuyor. Raporda bu alanın regülasyonu ve denetlenmesi ile birlikte kurumlar arasında daha iyi koordinasyon çağrısında bulunuldu.
Rapora göre ayrıca bu yılın sonlarına doğru kripto para ile kara para aklama trendlerinin incelenmesi için bir çalışma yapılacağını söylendi.
Frankow-Jaśkiewicz, söz konusu raporda buna ek olarak şu ifadeleri kullandı:
“Bazı küçük kripto varlıkların özel olarak kara para aklama amacıyla oluşturulduğuna dair şüpheler bulunuyor. Daha büyük kripto varlıklarda ise kara para aklama için büyük bir öncül suç olan ağır piyasa manipülasyonu görülüyor.”
Moneyval, Malta, Cebelitarık ve Estonya gibi fintech merkezleri de dahil olmak üzere, Paris merkezli FATF tarafından denetlenmeyen tipik olarak daha küçük Avrupa bölgelerini denetliyor
*Yatırım tavsiyesi değildir.