Bitcoin sert düşüşler yaşasa da, BTC kullanımı ve benimsenmesi günden güne artmaya devam ediyor.
BTC’nin hem perakende ve kurumsal yatırımcılar hem de ülkeler tarafından kabul görmesi Bitcoin’in kalıcı olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
BTC inişli çıkışlı da olsa yoluna devam ederken, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden “Bitcoin son durum” değerlendirmesi geldi.
AMB yetkilileri Ulrich Bindseil ve Jürgen Schaaf tarafından kaleme alınan raporda Bitcoin’in 2008 yılında takma adlı Satoshi Nakamoto tarafından mevcut parasal ve finansal sistemin üstesinden gelmek için üretildiği belirtildi.
İlk olarak Bitcoin‘in fiyatına değinen yetkililer BTC boğalarının, kripto çöküşünün ortasında Bitcoin’i 16.000-20.000 dolar aralığında tutma kabiliyetinde göründüğünü söyledi.
BTC boğaların bu gücünden cesaret almış gibi görünse de Bindseil ve Schaff, BTC’nin 2021’deki yaklaşık 69.000 dolarlık zirvesinden 20.000 dolara düşmesini ve sözde fiyat istikrarını “alakasızlığa giden yoldan önceki yapay olarak tetiklenen son nefes” olarak nitelendirdi.
“Bitcoin Bir Ödeme Aracı Değildir!”
Bitcoin’in birçok eksikliği olduğunu öne süren Bindseil ve Schaaf, BTC’nin kavramsal tasarımı ve teknolojik başarısızlıklarının BTC‘yi bir ödeme aracı olarak sorgulanabilir hale getirdiğini vurguladı.
AMB yetkilileri ayrıca BTC’nin yasal işlemlerde nadiren kullanıldığını ve bankalar için bir itibar riski oluşturduğuna dikkat çekti.
“Bitcoin işlemleri zahmetli, yavaş ve pahalı. Bitcoin hiçbir zaman yasal gerçek dünya işlemleri için önemli ölçüde kullanılmadı.
Bu bağlamda Bitcoin’in piyasa değeri tamamen spekülasyona dayanıyor.
Bu nedenle Bitcoin ne bir ödeme sistemi ne de bir yatırım biçimi olarak uygun görünmediğinden, ne yasal açıdan ele alınmalı, ne de meşrulaştırılmalıdır.”
“Bitcoin ve Kripto Para Regülasyonlarını Yanlış Anlıyorlar!”
AMB yetkilileri son olarak Bitcoin ve kripto paralarda yapılan ve yapılması planlanan düzenleyici çalışmaların BTC’ye ya da kripto paralara onay verildiği şeklinde anlaşıldığını ancak bunun yanlış olduğunu belirtti.
ABD’deki kripto lobicilerinin sayısının 2018’deki 115’ten 2020’de 320’ye çıktığını belirten yetkililer, “Bitcoin’i ve kriptoyu destekleyenlerin sayısı artsa da kripto varlıkların riskleri, düzenleyiciler arasında tartışılmaz.” dedi.
Bu düşüncelerine Temmuz ayında Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) “kripto paraların ve piyasalarının, aynı risk, aynı düzenleme görüşü kapsamında sahip oldukları risklerle orantılı olarak düzenleme ve denetime tabi olması çağrısında bulunduğu” raporunu örnek gösterdiler.