Bankalar tarafından kripto para satışı yapılıp yapılamayacak konusu merak edilen sorulardan bir tanesi. Bu sorular arasında en merakla sorulanı ise bankalarca kripto para satışlarının nasıl yapılabilecek olduğu ve neden dolayı satış yapılmadığı konusunda oluyor. Bir kripto para borsası nasıl ki bankalar tarafından sunulan EFT ve havale hizmetini sunamıyor ise bir banka tarafından da kripto para borsasının kendi sunması gerektiği kripto para satışı ve alımının bir hizmet olarak sunulmasında yasal olarak bazı engeller var. Bankalar sadece kripto paralar değil, farklı yatırım araçlarını istemeleri durumunda bir şekilde satabilecek olmalarına rağmen hala küresel sistemde kabul görmemesi dolayısı ile bugün dünyanın en gelişmiş bankaları dahi kredi, kredi kartı, banka kartı ve mevduat hesabı ile kasa hizmetleri konusunda kripto paralar ile ödemelere asla kabul etmemekte ve kabul etmediğini açık bir şekilde soru olarak sorulduğu zaman belirtmektedirler.
Bunun nedeni olarak ise kripto para fiyatlarının aşırı oynak olduğu ve anlık olarak değişiyor olması dolayısı ile yatırımcıların bu şekilde kendilerinden bir talepte bulunmaması gerektiğini defalarca ifade eden ve bazı ülkelerde tepki çeken bankalar, kripto para ile ilgili beklentilerin fazla olmadan ve insanların bu yönde talep göstermeden asla adım atmayacak olduklarına dair net mesajlar ve açıklamalar ile gelecek birkaç yıl içerisinde kripto paralara izin vermeyecek, kripto para yatırımları ile ödemeler ve kredi kartı ödemesi kabul etmeyecek olduklarını ve bu yönde girişimlerde bulunmayacak olduklarını belli ediyorlar.
Farklı nedenleri var
Gerek Türkiye’de, gerek ise dünyada bankalar tarafından kripto para satışının yapılmıyor olmasının arkasında sadece bu nedenler değil, onlarca farklı neden bulunuyor. Türkiye açısından bakacak olursa kripto para satışının bir banka tarafından yapılmıyor olmasının nedeni BDDK tarafından alınan kararlar ile ilgili değil. Kripto para borsası kurulumu nasıl yapılabiliyor ve kurumsal bir yapı altında gerekli olan vergi ve diğer ödemeler yapıldıktan sonra başvurular kabul edilip kripto para borsası açılmasına izin veriliyor ise bankalarda gerek kendi yapıları ve adları altında, gerek kendi adlarının yanına ekleyecek oldukları ifade ile birlikte kripto para borsası gibi hareket edebilir ve kripto para satışını kendi bankacılık sistemlerine ”altın” satışı ve mevduatı hesaplarında olduğu üzere entegre edebilirler.
ABD, Güney Kore, Japonya ve İsviçre gibi ülkelerde ise bankalarda bazı yasalar dolayısı ile güvenilir olmayan ödeme aracı olarak görünen ”kripto para” hakkında olası bir adım atılması durumunda hükümet tarafından buna karşı bazı yasaların devreye alınabilecek olduğu ve bankanın siyasiler tarafından gerekli uyarılar yapılmasının ardından bu kararından vazgeçmesi için yeterli adımları atabilecek olduğu tahmin ediliyor. Türk bankalarının böyle bir durumla karşılaşmaları durumunda ise ne olacak olduğu veya nasıl bir karar alabilecek olduklarına dair tahmin bulunmasa dahi, ABD bankalarının veya İsviçre bankalarının gelecek yıllarda da kripto para satışı yapmayacak oldukları gayet açık.
Bununla ilgili bankaların kripto para satması kripto para borsalarını bitirecek bir hamle olması, kripto paraların güvenilir olmaması ve yatırım aracı olmaması dolayısı ile nedenler, büyük kayıplar yaşatması ve hükümetler tarafından hala kabul görmemiş olan bir ödeme aracı olarak görülmesi dolayısı ile yatırım aracı olarak sunulması ve alım-satım yapılmasına müsaade edilmesinin gelecek birkaç sene içerisinde izin verilmeyecek olduğu çok açık.