Küresel yatırım araştırmalarının alanında önde gelen bağımsız sağlayıcılarından BCA Research, yakın tarihli bir raporunda Bitcoin’in önünde sonunda 100.000 doların üzerine çıkabileceğini öngördü. Firma bu potansiyel yükselişi Bitcoin’in altına benzetilmesine neden olan ‘el konulamazlık’ özelliğine bağlıyor.
BCA Research Baş Stratejisti Dhaval Joshi’ye göre, Bitcoin ve altın kavramsal olarak birbiriyle bağlantılı, çünkü ortak değerleri el konulamazlık özelliğinden kaynaklanıyor. Bu değer enflasyona, banka iflasına ve hatta Bitcoin söz konusu olduğunda devlet kamulaştırmasına karşı bağışıklık kazanmış durumda.
Joshi, Bitcoin’in kontrollü arzının kendisini enflasyon tarafından müsadere edilmekten koruduğunu savunuyor. Ayrıca, bankaların ya da diğer finans kurumlarının iflası yatırımcının kripto paralarını kaybetmesine yol açmaz. Bir devlet Bitcoin’i yasaklasa bile, tokenlerine el konulamazlığı nedeniyle değer veren Bitcoin sahiplerinden oluşan küresel bir ağ var olduğu sürece bu bir el koyma anlamına gelmez.
Montreal merkezli BCA Research, “El konulamazlık için verilen piyasa değeri önemli ölçüde arttıkça ve Bitcoin’in bu pazardaki payı önemli ölçüde büyüdükçe Bitcoin fiyatı 100.000 dolarlara kadar yükselecektir” dedi.
Bitcoin 14 Mart’ta 73.000 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış ve bu yıl %70’in üzerinde bir artış kaydetmişti. Bu yıl ABD spot Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi ve Nisan sonundaki ‘yarılanma’ öncesinde Bitcoin arzının daralması, BTC fiyat artışında önemli etkenler oldu.
Bu arada altın da rekor bir yükseliş yaşadı. Külçe altın fiyatları Salı günü 2,365.09 dolar ile rekor seviyeye ulaştı. Külçe altın bazı yatırımcılar tarafından enflasyona ve jeopolitik belirsizliklere karşı bir koruma aracı olarak görülüyor.
BCA, yaptığı açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi:
“Hem altın hem de Bitcoin’de son dönemde yaşanan keskin yükselişler, piyasanın aniden el konulamazlığın değerini artırdığını yansıtıyor. Bu da her iki varlığın da dış etkenler karşısında değerini koruma kabiliyetinin giderek daha fazla kabul gördüğünü gösteriyor.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.