Araştırma ve aracılık firması Bernstein analistlerine göre, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, Ethereum gibi halka açık akıllı sözleşme zincirlerine “meşruiyet kazandıran” tokenize bir fon başlatmayı planlıyor.
Analistler Gautam Chhugani ve Mahika Sapra bugün müşterilere gönderdikleri bir notta, JPMorgan’ın Onyx’i gibi özel zincirlerin aksine halka açık Ethereum blockchain’ini kullanma kararının, daha önce “bireysel casinolar” olarak görülen bir sektörde birlikte çalışabilirliği ve programlanabilirliği artırdığını yazdı:
“Tokenleştirilmiş fon kullanımı, stablecoin (örneğin USDC) entegrasyonu ile zincir üzerinde olabilir. Yeni varlık sınıfları (tahviller, hisse senetleri, stablecoinler), zincir üzerindeki varlık sınıfları arasında birlikte çalışabilirliğe ve anlaşma sözleşmesi koşullarına dayalı olarak daha fazla programlanabilirlik alanına öncülük edebilir.
Bireysel spekülasyon için inşa edilen sistem, kurumsal kullanım alanlarını da beraberinde getirmeye başlıyor.”
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başvuru kayıtlarına göre, BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (BUIDL) ABD Hazine bonolarına, repo anlaşmalarına (devlet tahvili satıcıları için kısa vadeli borçlanma anlaşmaları) ve nakde yatırım yapan likit bir fon olacak. Ancak, bir lansman tarihi verilmedi.
Franklin Templeton’ın 2021’de tokenize bir para piyasası fonu başlatması nedeniyle tokenize fonlar yeni olmasa da, BlackRock’ın hem geleneksel hem de kripto para dünyasından iş ortakları bulma kararı, daha geleneksel kurumsal müşterileri zincir içi fonları benimsemeye teşvik ederek aradaki anlaşmazlıkları azaltabilir.
Chhugani ve Sapra, “Tokenizasyon, son 20 yılın ETF dalgasına benzer şekilde, finansal piyasaların bir sonraki evrimi olarak görülebilir” şeklinde sözlerini tamamladı.
*Yatırım tavsiyesi değildir.