Biden yönetimi her ne kadar bunca zaman kripto para canlısı gibi gözükse de art arda gelen haberler, kripto paralar için çok da iç açıcı değil. Önce stablecoinler (dolar ile 1’e 1 oranında değişen kripto paralar) için yaptırımlar olacağı açıklamasını yapan ABD, bu kripto paraların bir denetime tabii olacağını ve devlet izni olmadan piyasada dolaşmasının yasak olacağını açıklamıştı.
Ardından geçtiğimiz günlerde kripto para cüzdanlarına bir takım düzenlemeler getiren ABD, kimlik doğrulamasız işlem yapılamayacağını ve belli bir miktar kripto parası olanların FinCEN’e bildirmek zorunda olduklarını ifade etmişti.
Son hamle de Rippla’a geldi. Kripto para piyasasının en değerli şirketi olan XRP’nin sahibi Ripple‘a karşı SEC’in dava açacağı bilgisi paylaşıldı.
XRP’nin menkul kıymet olduğu ve “kayıtsız menkul kıymet satışı” iddiasıyla açılacak olan dava, 2012 yılında ilk halka arz sürecinde dağıtılan XRP’ler için açılacak. Haberin ortaya çıkmasından sonra açıklama yapan Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, “Şok edici bir haber, bu tutum tüm kripto para piyasasına ve ABD’nin yenilikçi düşüncesine bir saldırı” açıklamasında bulundu.
Sonuçları Ne Olacak?
Daha önce de aynı dava ile başı dertte olan Ripple şirketine göre, XRP bir menkul kıymet değil. Eğer “XRP menkul kıymet mi? yoksa değil mi?” davasından “XRP menkul kıymettir” sonucu çıkarsa XRP, Ripple şirketinin bir hisse senedi gibi olacak.
XRP’leri dilediği gibi rezervinde tutan ve piyasaya pompalama yetkisi olan Ripple şirketi eğer davayı kaybederse XRP bir nevi “kripto para” kategorisinden çıkmış olacak ve (merkeziyetsizlik kavramına tamamen aykırı olacağı için) Ripple’a ciddi bir parasal ceza da kesilecek.
Geçtiğimiz günlerde aynı davayı mesajlaşma uygulaması Kik için açan SEC, dava sonucunda dağıtılan Kik tokenleri kayıtsız menkul kıymet olarak gördü ve ciddi yaptırımlar uyguladı. Böyle bir emsal dava olduğu için tedirgin olan XRP yatırımcıları, Ripple davasının da bu şekilde sonuçlanabileceğini düşünüyor.
İki davaya bakıldığı zaman Ripple ile Kik arasındaki en belirgin fark zaman farkı denilebilir. Ripple, XRP satışlarını 2012 yılında yaparken, Kik bu satışları 2017 yılında yaptı. Uzmanlar Ripple’ın bu süre farkı sebebiyle davayı kendi taraflarına çekebileceğini ifade ediyor.
XRP Dibe Çakıldı!
Daha önce de XRP’nin neden yatırımcıların hayal ettiği gibi yükseliş yaşamadığını ve bu durumların olabileceğini yazımızda açıklamıştık:
Şirket kontrolünde olması sebebiyle her zaman tepkilere maruz kalan XRP, haberden sonra yüzde 15 civarında geriledi. Önemli bir destek olan 0.44 seviyeleri bu aşamada büyük rol oynarken bu seviyenin altına düşüş olursa fiyatın çok daha dip seviyeleri görebileceği tahmin ediliyor.
Yorumları Göster (3)
Bu tür sebeplerden dolayı insanlar panik yapıyorlar ve yatırımlarını geri çekerek piyasa değerini kaybediyor. İnsanlar sabırlı olsa hiç bir problem olacağını sanmıyorum. Benim görüşüm ve fikirlerim bu yönde. Yatırım tavsiyesi değildir.
Kesinlikle xrp ye saldiridan baska bisey digil meyve veren agac taslanir buna karsi xrp sahibi olan hic kimse korkmasin xrp bu davayi kaybederse butun coinlere guven kaybi dogacaktir ondan sonra kendi seylerini calar ustune oynarlar halt ederler yani coine olan guven kaybi hepaini etkiler kimse umursamaz bidaha korkmayin bence xrp yi yildirmaya calisiyorlar aldanmayin panik yapmayin dimdik durun
Amac ripple cakip sonrada ucuzdan toplamak bence