Birleşmiş Milletler (BM) yaptırım gözlemcileri şu anda Kuzey Kore tarafından gerçekleştirildiği tahmin edilen 58 şüpheli siber saldırıyı araştırıyor. 2017-2023 yılları arasında meydana gelen bu saldırılarda yaklaşık 3 milyar dolar toplandığı bildiriliyor.
Reuters tarafından incelenen yayınlanmamış bir BM raporundan alıntılara göre, fonların Kuzey Kore’nin nükleer silah programını daha da geliştirmek için kullanıldığına inanılıyor.
Kuzey Kore’nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK), Güvenlik Konseyi yaptırımlarına karşı gelmeye devam ediyor. Bağımsız yaptırım gözlemcilerinden oluşan bir panel, Güvenlik Konseyi komitesine Kuzey Kore’nin nükleer silahları daha da geliştirdiğini ve nükleer bölünebilir malzemeler ürettiğini bildirdi. Kuzey Kore’nin bilinen son nükleer denemesi 2017 yılında gerçekleşti.
Gözlemciler ayrıca Pyongyang’ın balistik füze fırlatmaya devam ettiğini, yörüngeye bir uydu yerleştirdiğini ve cephaneliğine bir “taktik nükleer saldırı denizaltısı” eklediğini bildirdi.
Kuzey Kore’nin nükleer denemeler yapması ve balistik füze fırlatması 15 üyeli Güvenlik Konseyi tarafından yasaklanmış durumda. Kuzey Kore 2006 yılından bu yana, kitle imha silahları (KİS) geliştirmesine yönelik finansmanı kesmek amacıyla konseyin defalarca arttırdığı BM yaptırımlarına maruz kalıyor.
Panel, DPRK’nın kripto para ile ilgili şirketlere yönelik 58 şüpheli siber saldırısını araştırıyor. Yaklaşık 3 milyar dolar değerindeki bu saldırıların Kuzey Kore’nin kitle imha silahları geliştirmesine fon sağlamaya yardımcı olduğu bildiriliyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.