Kripto HaberleriBasın BülteniBitcoin Borsası CoinEx: Web3 ve Sosyal Medyanın Geleceği, Yeni Bir Çağda Merkeziyetsiz...

Bitcoin Borsası CoinEx: Web3 ve Sosyal Medyanın Geleceği, Yeni Bir Çağda Merkeziyetsiz Platformlar

Takip et Bitcoin Sistemi Google News Button
Sorumluluk Reddi: Bu içerik sponsorlu bir makaledir ve işbirliği/reklam kapsamında yayınlanmıştır. Bitcoinsistemi.com bu yazıdaki bilgilerden veya yazıda bahsi geçen herhangi bir ürün veya hizmetten doğabilecek zarar veya olumsuzluklardan sorumlu değildir. Bitcoinsistemi.com okuyuculara yazıda adı geçen firma hakkında bireysel araştırma yapmalarını tavsiye eder ve tüm sorumluluğun kişiye ait olduğunu hatırlatır.

Teknoloji geliştikçe sosyal medya da ilerliyor. Web3 adıyla ortaya çıkan yeni bir dalga, çevrimiçi bağlanma ve bilgi paylaşma biçimimizde devrim yaşatmaya hazırlanıyor.

Web3 sosyal ağları merkezî değildir, tekelleşmiş şirketler tarafından kontrol edilmek yerine blokzincirler üzerine kuruludur. Web3, kullanıcılara daha fazla kontrol, gizlilik ve güvenlik sağlamayı hedefliyor.

Günümüzün büyük platformlarında verilerin kötüye kullanılması, taraflı algoritmalar ve içerik kontrolü gibi konularla ilgilenenler için Web3, sosyal medyanın geleceği olabilir.

Merkeziyetsiz Sosyal Medya Ağları Nelerdir?

Merkeziyetsiz birçok sosyal ağ, Facebook, LinkedIn, Twitter ve Medium gibi yerleşik sosyal medya hizmetlerine alternatif olarak mevcuttur.

Merkeziyetsiz sosyal ağlar, kullanıcıların bilgi alışverişinde bulunmasının yanı sıra izleyicilere içerik yayınlamasına ve dağıtmasına olanak tanıyan blokzincir tabanlı platformlardır.

Bunlara sahip olan veya bunları işleten tek bir kuruluş olmadığından, kullanıcı verileri ve dijital varlıklar platformlar yerine bireylere aittir. İçerik, merkezi otoritenin algoritmaları tarafından ani bir şekilde kaldırılamaz veya sansüre tabi tutulamaz.

Merkeziyetsiz Sosyal Medya Platformlarının Yükselişi

Son yıllarda, birçoğu merkezi olmayan sosyal ağları özgürleştirici bir alternatif olarak değerlendirdi. Facebook, Instagram ve Twitter gibi popüler sosyal medya platformlarında mahremiyet eksikliği, anlaşılmaz veri kullanımı ve önyargılı içerik yönetimi gibi sorunlar daha büyük bir protestoya neden olurken, blokzincir destekli ağlar daha fazla ilgi gördü.

Ana akım merkezileştirilmiş sosyal medya platformları, bilgisayar korsanlığı ve istismara karşı savunmasız olan merkezi sunucularda büyük miktarda kullanıcı verisi depolar. Ancak yetkisiz değişiklikleri önlemek için blokzincir teknolojisini kullanan Web3 platformları ile Web3 daha fazla güvenlik ve kalıcılık sunabilir.

Ek olarak, blokzincir teknolojisi yalnızca merkeziyetsiz sosyal medya platformlarına değil, aynı zamanda finansal katılım ve güçlendirmeye de çeşitli faydalar getirdi.

Saygın bir küresel borsa olan, kullanıcıların varlıklarını korumayı amaçlayan CoinEx bugüne kadar hiçbir kaza geçirmedi. Merkeziyetsiz sosyal medya platformlarıyla ilgili bir kripto paraya yatırım yapmak isteyenler gönül rahatlığıyla CoinEx’e kaydolabilir ve yatırım yapıp kripto para satın alabilir.

Merkeziyetsiz sosyal medya sistemleri, kullanıcıları verileri ve deneyimleri üzerinde tam kontrole sahip olarak görüyor. Kendi ülkesindeki siyasi ortamı sürekli takip eden serbest gazeteci Kathy’yi düşünün.

Büyük sosyal medya platformlarında artan sansür ve baskılardan endişe duyuyor. Hesapları veya hassas konuları tartışan gönderileri aniden silinebilir veya kısıtlanabilir. Kathy daha sonra makalelerini ve fikirlerini herhangi bir tepki korkusu olmadan paylaşabileceği bir alternatif arıyor.

Makalelerinin, videolarının ve yorumlarının herhangi bir değişiklik veya müdahale olmaksızın açıkça paylaşılmasına ve dağıtılmasına izin veren blokzincir teknolojisini kullanan merkeziyetsiz bir sosyal medya platformunu keşfediyor.

Merkeziyetsiz Sosyal Medya Platformları Nasıl Çalışır?

Blokzincir teknolojisi, merkeziyetsiz sosyal ağlar tarafından açık ve güvenli bilgi paylaşım platformları oluşturmak için kullanılır. Verileri birden çok düğümde depolayan blokzincir olarak bilinen dağıtılmış defter teknolojisinin kullanımıyla, içeriği tespit edilmeden değiştirmek veya kaldırmak neredeyse imkansızdır.

Bu, kullanıcıların her ayrıntı üzerinde kontrol sahibi olmalarını sağlar. Geleneksel sosyal medya platformları, kullanıcı verilerini, kodları ve diğer her şeyi tek bir yerde saklayan veri tabanlarında çalışır. Ancak bu, önemli riskler getirir.

Örneğin, Facebook’un sunucuları 2021’de saatlerce çevrimdışı kaldı ve kullanıcıların platformla bağlantısını kesildi. Merkeziyetsiz sosyal ağlar, dünya çapında binlerce düğümden oluşan eşler arası bir ağ üzerinde bulunur. Bazı düğümler arızalansa bile ağ kesintisiz çalışacak ve uygulamaları arızalara ve kesintilere karşı dirençli hale getirecektir.

Deneyimlerini sosyal medyada paylaşmayı seven hevesli bir gezgin olan Joe’yu hayal edin. Kısa bir süre önce merkezi olmayan bir platformda yaptığı son geziden bir fotoğraf yayınladı. Bir şirket tarafından kontrol edilen tek bir sunucuda saklanmak yerine, Joe’nun fotoğrafları ağdaki birden çok düğümde depolanır.

Bu, bir düğümün güvenliği ihlal edilse bile fotoğrafın diğer düğümlerde güvende ve erişilebilir durumda kalacağı, bütünlüğünün ve kullanılabilirliğinin sağlanacağı anlamına gelir.

Gelişmiş güvenliğe ek olarak, merkeziyetsiz platformlar, kullanıcılara verileri ve çevrimiçi deneyimleri üzerinde daha fazla kontrol sunar. Kullanıcılar, değerleri ve tercihleriyle uyumlu topluluk odaklı modelleri veya özelleştirilmiş algoritmaları seçerek içeriklerinin nasıl yönetileceğini seçebilir. Bu, farklı görüşlerin ve bakış açılarının bir arada var olabileceği daha çeşitli ve kapsayıcı bir çevrimiçi ortamı teşvik eder.

Merkeziyetsiz Sosyal Medya Platformlarına Örnekler

Aşağıda, Web3’ün çevrimiçi etkileşimleri dönüştürmedeki potansiyelini gösteren birkaç örnek verilmiştir:

Mastodon: Mastodon, Twitter’ın açık kaynaklı, merkeziyetsiz bir alternatifidir ve kullanıcıların “toots” adı verilen kısa mesajları paylaşmasına olanak tanır. Platform, kullanıcıların kendi toplulukları içinde ve diğer örneklerle içerik paylaşan “örnekler” adı verilen bağımsız sunuculara katılabileceği veya oluşturabileceği birleşik bir sistem üzerinde çalışır. Bu, kullanıcıların çevrimiçi deneyimlerini uyarlamalarına ve merkezi denetimin tuzaklarından kaçınmalarına olanak tanır.

Steemit: Steemit, kullanıcıları içerik göndermek ve değerlendirmek için kripto para birimi ile ödüllendirerek Reddit’e bir alternatif olarak çalışır. Kullanıcıların içeriğin değerine oy verdiği ve ödülleri buna göre dağıttığı, merkeziyetsiz bir sistem üzerinde çalışan, blokzincir tabanlı bir blog ve sosyal medya platformudur. Yüksek kaliteli içeriğe katkıda bulunan ve gönderileri düzenleyen kullanıcılar STEEM tokenleri kazanabilir. Bu ödüllendirme modeli adaleti ve şeffaflığı teşvik eder. Ayrıca, STEEM, kripto paraya yeni başlayanlar için modern ve kolay bir arayüz sunan en kullanıcı dostu borsalardan biri olan CoinEx gibi dünyaca ünlü bazı kripto borsalarında alım satım için kullanılabilir.

Minds: Minds, Facebook ve Twitter’a bir alternatif sunan, Ethereum üzerine kurulmuş açık kaynaklı merkeziyetsiz bir ağdır. Kullanıcılar, içerikle etkileşime geçmek için Minds Tokens adı verilen kripto para tokenleri kazanabilir ve gönderileri tanıtmak veya diğer içerik oluşturucuları desteklemek için tokenleri harcayabilir. Platform ayrıca gizlilik için uçtan uca şifreli mesajlaşmaya sahiptir.

Web3 Çağında Sosyal Medyanın Geleceği

Ürünlerini sosyal medyada tanıtmak isteyen küçük işletme sahiplerini hayal edin. Merkeziyetsiz bir platformda, merkezi varlıklar tarafından kontrol edilen reklam algoritmalarına güvenme ihtiyacını atlayarak platformun yerel tokenlerini kullanarak içeriklerini tanıtmak için doğrudan yatırım yapabilirler. Bu, hedef kitlelerine daha etkili ve şeffaf bir şekilde ulaşmalarını sağlayarak daha adil bir çevrimiçi pazarı teşvik eder.

Merkeziyetsiz ağlar benimsendikçe, sosyal medya çeşitlenerek daha şeffaf, kapsayıcı ve sansüre dayanıklı hale gelecektir. Web3 mükemmel olmasa da, teknik sınırlar, denetlemeyle ilgili belirsizlikler ve öğrenme güçlükleri var, merkeziyetsiz platformlar, kullanıcıları ve toplulukları güçlendirmeyi amaçlayan bir alternatif oluşturuyor. Web3, kontrol ve ses vererek sosyal medyayı bir tehdit aracı olmaktan çıkarıp ilişkiler, ortak amaç ve ortak fayda için bir kaynağa dönüştürebilir.

CoinEx Hakkında

2017 yılında kurulan CoinEx, işlemleri kolaylaştırmaya adanmış bir küresel kripto para borsasıdır. Platform, 200’den fazla ülke ve bölgede 5 milyondan fazla kullanıcıya spot, marj ve vadeli işlemler, takaslar, otomatik piyasa yapıcı (AMM) ve finansal yönetim hizmetleri dahil olmak üzere bir dizi hizmet sunmaktadır.

Başlangıçta eşit ve saygılı bir kripto para birimi ortamı yaratma niyetiyle kurulan CoinEx, kripto para işlemlerini herkes için erişilebilir kılmak için kullanımı kolay ürünler ve hizmetler sunarak geleneksel finans engellerini ortadan kaldırmaya kendini adamıştır.

Buradaki Yorumlardan Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
View all comments

Haftanın Popüler Yazıları

Popüler Blog Yazıları