Bitcoin‘de son 1 hafta içerisinde yaşananlar adeta yatırımcıları şok etti. Yüzde 40 oranını geçen günlük düşüşler birçok kişiyi piyasadan soğuturken, felaket tellalları bu dönemde her zamanki gibi boş durmadı. “Bitcoin balonu patladı” şeklinde açıklamalar yapan birçok birçok kişi her düşüşte olduğu gibi bu dönemde de kendilerine medyada fazlasıyla yer buldular.
Son birkaç aylık yazılarımızda; Bitcoin’in düşüş eğiliminde olduğunu, halving dönemi öncesinde “haberi duyunca al, gerçekleşince sat” psikolojisine göre ciddi kâr satışların olabileceğini ve fiyatın gerileyebileceğini ifade ediyorduk.
Bu dönemde şüphesiz korona virüs etkisiyle bu kadar sert şekilde düşen Bitcoin, yatırımcıların kârda olduğu bütün yatırımlarını elden çıkarması sonucunda bu şekilde düşüş yaşamış oldu. Zira Bitcoin son aylarda yatırımcısına neredeyse yüzde 40 oranında kar ettirmiş ve adından söz ettirmişti. Hal böyle olunca tüm piyasalarda zarar eden yatırımcılar kârda oldukları yatırımları elden çıkardılar ve BTC’de bu yatırımlardan oldu.
Genel dünya ekonomisine bakıldığında ise dünyanın en büyük şirketlerinin ciddi değerler kaybettiği hatta bazılarının batma noktasına geldiğini görüyoruz. ABD borsaları son birkaç gündür tarihin en büyük düşüşlerini yaşarken, borsalar ABD’den gelen açıklamalar doğrultusunda cuma günü ancak toparlanabildi. Her ne kadar ABD’nin son yaptığı açıklama piyasaları bir nebze olsun rahatlatmış olsa da birçok uzman bu yumuşamanın ve rahatlamanın etkisinin çok sürmeyeceğini düşünüyor.
Bitcoin’de Genel Görünüş Ne?
Daha önceki analizlerimizde BTC’de genel yükseliş trendinin 4600 dolar seviyelerinde destek noktası oluşturduğunu ifade etmiştik.
3800 dolar seviyelerine kadar gerileyen BTC, her ne kadar bu destek seviyesinin altına düşmüş olsa da gün içerisinde tekrar kendini bu seviyenin üzerine çıkarmayı başardı. RSI dengesine de bakıldığı zaman BTC’nin an itibarı ile günlük grafikte alım bölgesinde olduğu görülüyor.
Öte yandan son iki gün içerisinde yaşanan günlük düşüş ve yükseliş mumunun neredeyse tüm zamanların en büyük hacimlerinden birine sahip olduğu görülüyor. Teknik olarak yeşil mumun kırmızı mumdan yüksek olması 24 saat içerisinde yok olan paranın piyasaya tekrar geri geldiğini gösteriyor.
(Hacim Binance borsasına bakılarak baz alınmıştır. Ancak diğer büyük borsalarda da durum aynıdır.)
Bu bağlamda Bitcoin her ne kadar ciddi bir şekilde düşüş yaşamış olsa da bu etkenler sebebiyle kendini bir nebze olsun toparlamış ve ilerisi için güven veren bir tablo bize sunmuş oluyor.
Güncel olarak en önemli destek noktası genel trend çizgisinin geçtiği noktalar olmakla beraber 4400 ila 4600 dolar seviyelerine tekabül ediyor. Özellikle bu seviyenin son zamanlarda saatlik grafikte de birçok kez test edildiği de görülüyor.
Düşüş trendinin sona ermesi ve yükseliş trendine geçilmesi için bu aşamalarda en önemli teknik ve psikolojik direnç 8000 dolar seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan Bitcoin’de Halving öncesi (mayıs ayından önce) ciddi bir yükseliş beklenmezken fiyatın maximum 9.200 dolar seviyelerine kadar yükselebileceği düşünülüyor.
Tüm bu yaşananlar ışığında aslında piyasadaki düşüşler halving sonrası ciddi bir boğa sezonunun ayak sesleri olarak yorumlanabilir. Zira geçmişte her boğa sezonu ve ciddi yükseliş öncesi BTC’de ortalama yüzde 40 oranında düşüş olduğu dikkatlerden kaçmıyor.
(Grafikte kısa süre zarfında kaybedilen yüzde 40’ın üzerindeki değer kayıpları ve ardından oluşan yükselişler ele alınmıştır. Grafikten daha birçok bunun gibi sonuç çıkarılabilir.)
Genel görünüş Bitcoin’de bu şekildeyken, bu dönemde yatırım yaparken mutlaka stop-loss emirlerinin kullanılması, önemli seviyelerin dikkatle takip edilmesi ve dünyadaki korona virüs gibi sorunların genel ekonomide yaşattığı etkilerin incelenmesi konusunda yatırımcıları tekrar tekrar uyarıyoruz.
Her şeyden önemlisi bir plan ve strateji içerisinde paniklemeden yatırım yapmak sadece Bitcoin için değil tüm yatırım araçları için en önemli kuraldır.
*Yatırım tavsiyesi değildir.