Bitcoin (BTC) yarılanması (halving) olayı yaklaştıkça, piyasadaki potansiyel değişimleri öngören spekülatörlerin kendilerini önceden konumlandırmaları muhtemel. Ancak K33 CEO’su Torbjørn Bull Jenssen, uzun vadeli yatırımcılara yarılanmanın kendisinden ziyade piyasanın talep tarafına odaklanmaları gerektiğini söylüyor.
Jenssen yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
“Spekülatörlerin, geçmişteki tüm yarılanma olaylarında olduğu gibi bu olayda da yine önceden hareket etmelerini bekliyoruz. Ortalama olarak, Bitcoin yarılanmaya giden ay boyunca %14 değer kazandı ve 2024’ün de bu doğrultuda olması bizi şaşırtmaz.”
Analistlere göre Bitcoin’in mevcut enflasyon oranı %1.8 civarında, yani kabaca altın ile aynı. Bu oranın halving ile beraber Nisan ayı sonunda %0.9’a düşmesi bekleniyor. Jenssen, talepte bir değişiklik olmadan, yarılanmanın yarılanmadan sonraki ilk yıl içinde, yarılanma olmadan duruma göre sadece %0.9’luk bir fiyat artışını tetiklemesi gerektiğini açıklıyor:
“Talepte bir değişiklik olmadan piyasa değeri sabit kalmalıdır. Bitcoin arzında yıllık %1.8 enflasyon söz konusu olduğunda, piyasa değerinin aynı kalması için fiyatın %1.8 düşmesi gerekir. Enflasyon %0.9 olduğunda ise düşüşün yalnızca %0.9 olması gerekir.”
Yarılanma bir arz olayı olsa da, Jenssen fiyat üzerindeki etkisinin talep tarafından gelmesi gerektiğini, çünkü saf arz etkisinin neredeyse hiç etkili olmadığını vurguluyor. Ayrıca, birçok Bitcoin sahibinin tüm yatırımlarını tamamladığını ve BTC satın almak için daha fazla dolara sahip olmadıklarını da belirtiyor. Dolayısıyla fiyat bir dereceye kadar marjinal alıcı ve marjinal satıcı arasındaki denge tarafından belirleniyor:
“Fiyatın iki katına çıkması önemli bir hamle olacaktır, ancak geçmişteki yarılanmalara ve uzun süredir çürütülen ancak hala kullanılan Stock-to-Flow modeli gibi popüler tahminlere bakıldığında, iyimserler 10 kat fiyat artışı bekliyor. Bu, tek başına yarılanma ile açıklanamaz ve ancak talepte büyük bir artış olursa gerçekleşir ki bu da aslında çok olası değil.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.