Korona virüsü, ABD borsalarının ciddi değer kaybı, petrol fiyatlarının dibe çakılması ve birçok sebep bu dönemde tüm dünyada “kriz kapıda mı?” sorusunu gündeme getiriyor. BTC fiyatı da tüm piyasalar ile gerileme yaşıyor ve düşüşlerin genel piyasa ortamından kaynaklandığı ifade ediliyor. Tabii ki Bitcoin dünyadaki genel piyasa durumundan olumsuz olarak etkilenmiş ve gerilemiş olsa da aslında tek neden bu değil.
Daha önce birçok analizimizde bahsettiğimiz gibi aslında Bitcoin’de bir düşüş bekleniyordu. Halving olayının yaklaşmasıyla beraber “riskli” olarak tabir ettiğimiz mart ve nisan ayları içerisinde kar satışlarının olabileceğini ve fiyatın ciddi şekilde gerileyebileceğini defalarca kez dile getirmiştik. (bknz: bitcoinsistemi.com/analiz)
Felaket Tellalları İş Başında
Bu dönemde felaket tellalları ve BTC karşıtları yine “Bitcoin balonu patladı” şeklindeki haberler ile piyasaya korku salarken, aslında saatler içerisinde yüzde 25 oranında değer kaybeden petrol fiyatı, yüzde 7’leri geçen ABD borsalarının düşüşü ve birçok hisse senedinin saatler içerisinde yüzde 10’lara varan değer kayıpları hesaba katıldığında BTC’nin bu dönemde düşüşleri aslında “balon patladı” ifadelerini son derece yersiz çıkarıyor.
Yükseliş Ve Düşüşün En Büyük Sebebi: Halving
Bitcoin’in düşüş yaşaması ve 8.000 dolar seviyesinin altına düşmesinden sonra panik ortamı oluşmasıyla yatırımcılar ne yapacak olduklarını merak ediyorlar. 2020 senesine iyi başlayan Bitcoin ve altcoinler kısa bir zaman zarfı içerisinde yüzde 50 ila 100 seviyelerine kadar ciddi yükselişler yaşamış ve bu yükselişleri ateşleyen en büyük etkinin halving olayı* olduğunu ifade etmiştik.
Haliyle “haberi duyunca al, gerçekleşince sat” psikolojisine göre mayıs ayında gerçekleşecek halving olayı tarihinin yaklaşması ile beraber kar satışlarının bu noktada gelmeye başladığını ve küresel piyasalardaki düşüşle beraber de iyice arttığını görüyoruz.
Fiyat Trendin Çizgisinin Altına Düştü Mü?
Logaritmik grafiğe bakıldığı zaman BTC yükseliş trendinin çizgisinde fiyatlanıyor. Ancak haftalık olarak 7900 dolar seviyesinin altında bir kapanış olması durumunda fiyatın bu trend çizgisi altına düşmesiyle beraber daha büyük düşüşlerin görülebilmesi muhtemel.
Bitcoin’deki haftalık normal grafiğe bakıldığı zaman ise trend çizgisinin bu aşamalarda 5200 dolar seviyelerinde olduğu görülüyor. Bitcoin eğer bu hafta 8000 doların altında bir kapanış yaparsa 5200 dolar seviyelerine kadar bir gerileme yaşanabilir. 5200 dolar seviyelerini daha önce de telaffuz etmiş ve sene içerisinde bu seviyelere bir geri çekilme olabileceğini belirtmiştik.
Tüm bu perspektifte asıl yükselişlerin halving dönemi sonrasında olacağı tahmin edilmektedir. Gerek halving öncesindeki karamsar ortam gerekse dünyadaki ekonomik sıkıntılar sebebiyle bu aşamada düşüş gösteren BTC, mayıs ayından sonra ciddi yükselişlere gebe olabilir.
Halving olayı, Bitcoin ağındaki blok ödüllerinin yarı oranında azalması anlamına gelmektedir. Şu anda 12.5 BTC olan Bitcoin madencilik ödülü, halving olayından sonra 6.25 BTC’ye düşecek. Yani madenciler aynı işlem gücü ile daha az Bitcoin üretecekler. Bu da arz ve talebi dengelemek için fiyatın yükselebileceği şeklinde yorumlanabiliyor. Zira daha önceki halving olaylarının sonrasında fiyatta ciddi yükselişler yaşanmıştı.
*Yatırım tavsiyesi değildir.