Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 21 Ocak tarihine oldukça kötü başladı. 1 haftadan beri 36.000 dolar bandında dolaşan BTC, basın saati itibarıyla ise 33.000 doların altına geriledi. Bunun sebebi ise BitMEX Research ekibi tarafından yayınlanan korkutucu bir haber olabilir.
Bitcoin Ağında Çifte Harcama Korkusu
BitMEX kripto para borsasının araştırma ekibi, bugün Bitcoin’in blockchain ağında oldukça kritik bir durum tespit edildiğini açıkladı. 666.833 numaralı blokta yaşanan durum ise BitMEX ekibine göre bir “çifte harcama” saldırısı olabilir. BitMEX, bu saldırının sadece 0,00062063 BTC değerinde yani yaklaşık 22 dolara tekabül ettiğini belirtse de saldırının niteliği oldukça kritik.
Transferde gönderilen miktar ile işlem ücretinin değiştirilmesi olarak açıklanan ve RBF olarak bilinen saldırının kullanıldığı da ortaya atılan iddialar arasında yer alıyor.
Bitcoin SV projesinin arkasındaki önemli isimlerden olan Eli Afram ise bunun oldukça kritik bir durum olduğunu vurgulamakta. Efram’a göre bu seferki saldırıda 22 dolarlık bir RBF yapılmış olsa da bu 22 milyon dolarlık bir saldırı da olabilirdi.
Çifte harcama, tek bir işlemin ve bunun içerisindeki fonların birden fazla transfer edilmesi olarak tanımlanabilir. Daha önce birçok kripto para projesi böyle bir sorun yaşasa da Bitcoin’in tarihinde böyle bir durum görülmedi.
Bu Duruma Kripto Para Yorumcuları Ne Dedi?
Kripto para sektörünün tanınan isimlerinden Tobby Kitty, bunun bir çifte harcama olmadığını düşünüyor. Türkiye’deki ekosistemin tecrübeli ismi Stratrade de bunun aslında Ethereum ağındaki işlemi hızlandırma fonksiyonu ile benzer bir durum olduğunu belirtti.
Stratrade’e göre bu çifte harcamadan çok sıkışan işlemlerin onayını hızlandırmak için yüksek işlem ücreti ödeme ve ilk işlemi değiştirme özelliği.
Bu işlemin çifte harcama sayılması için ise tek bir işlem ile iki farklı adrese BTC gönderilmesi gerekiyor. BitMEX, tek bir işlem sonucunda hem “1D6aebVY5DbS1v7rNTnX2xeYcfWM3os1va” adresine, hem de 3JaLvPkbxhQDca5GJfMJWTbmhTTzBPw4Yu adresine BTC gönderimi yapıldığını savunuyor. Bunların ise hala onay bekleyen işlemler olduğu görülmekte.
Ancak ilgili aktarıma bakıldığında ise transfer işleminin gerçekleşmediğini ve “Geçersiz” olduğu görülüyor.