Kripto para araştırma firması Kaiko’ya göre, hafta sonları işlem gören Bitcoin oranı bu yıl tüm zamanların en düşük seviyesi olan %16’ya geriledi.
Bu düşüş, Bitcoin’in işlem gördüğü dönemleri geleneksel hisse senedi borsalarının programına daha uygun hale getirdi ve Bitcoin’in fiyat oynaklığını düşürdü gibi görünen spot Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesinin ardından geldi.
Hisse senetlerinin aksine, kriptonun kayda değer özelliklerinden biri de günün her saatinde ve hatta Cumartesi ve Pazar günleri işlem görmesi. Geçmişte Bitcoin ticareti, dijital para biriminin geniş fiyat dalgalanmaları yaşayacağı “Vahşi Hafta Sonları” ile ün kazanmıştı. Ancak, Bitcoin’in hafta sonu işlem hacmi 2019’daki %28’lik en yüksek seviyesinden düşmeye devam ettiği için bu fenomen soğuyor gibi görünüyor. Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi muhtemelen bunun büyük bir nedeni.
Bitcoin ETF’leri 2024’ün başında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun onayıyla piyasaya sürüldü ve o zamandan beri yatırımcıların ilgisini çekerek Bitcoin fiyatının Mart ayında rekor seviyeye fırlamasına neden oldu. Bu kazançların bir kısmı silinmiş olsa da, en büyük kripto para bu yıl hala yaklaşık %45 artışla 61.000 dolar civarında seyrediyor.
Binance gibi borsalarda her an alınıp satılabilen çoğu kripto paranın aksine, Bitcoin ETF’leri işlem gördükleri geleneksel borsanın programını takip ediyor, bu da hafta sonu alım satım yapılamayacağı anlamına geliyor. Kaiko, hafta içi saat 15:00 ile 16:00 arasında işlem gören Bitcoin oranının 2023’ün dördüncü çeyreğinde %4.5’ten %6.7’ye yükseldiğini söyledi. Bu, ETF’lerin sahiplerinin Bitcoin fiyatını belirlediği ve daha sonra ETF’nin net varlık değerini hesaplamak için kullandığı, gösterge sabitleme penceresi olarak bilinen dönem.
Kaiko’ya göre, kripto dostu bankalar Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın Mart 2023’te çökmesi de hafta sonları işlem hacminin düşmesine katkıda bulunuyor. Bunun nedeni, piyasa yapıcıların artık gerçek zamanlı olarak kripto alıp satmak için bankaların 7/24 ödeme ağlarını kullanamıyor olması. Kaiko’nun raporunda şu ifadeler yer alıyor: “Hafta sonu/hafta içi farkının devam etmesi muhtemel çünkü gelirlerini büyük miktarlardaki alım satımlardan elde eden piyasa yapıcıları, düşük hacimli bir ortamda likidite sağlamaya daha az teşvik ediliyor.”
Kaiko’nun bir başka raporuna göre, Bitcoin ETF’leri aracılığıyla kripto paraların kurumsal olarak benimsenmesi de fiyat oynaklığının büyük ölçüde azalmasına yol açtı. Bitcoin en son Kasım 2021’de rekor seviyelere ulaştığında, volatilite neredeyse %106’ya yükselmişti. Bitcoin’in Mart ayında ETF’lere ilişkin iyimserlikle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.798 dolara ulaşmasının ardından volatilite sadece %40 oldu.
Kaiko’ya göre daha düşük volatilite eğilimi ve 2023’ün başından bu yana %50’nin altında kalması, Bitcoin’in daha olgun bir varlık haline geldiğini gösteriyor. Raporda, “Bunun yeni normal olduğunu söylemek için henüz çok erken olsa da, geçtiğimiz yıl Bitcoin’in piyasa yapısında meydana gelen değişiklikler, fiyat hareketinin neden nispeten ‘sıkıcı’ olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir” deniyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.