Bitcoin (BTC), Haziran ayının başlarında 70.000 dolara ulaştıktan sonra ivmesini korumakta zorlanıyor.
Yaklaşık iki hafta önce bu seviyeye ulaşmasına rağmen, Bitcoin fiyatı üç ay önceki seviyeleri yansıtacak şekilde çoğunlukla aşağı ya da yatay seyretti. Bu yaklaşık %7’lik düşüş, tek bir önemli olaydan ziyade çeşitli faktörlere bağlanıyor.
Analistlere göre göreceli durgunluğun bir nedeni, 11 spot Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) durağanlaşması. SEC tarafından onaylanmalarının ardından Ocak ayında bu ETF’lere olan ilgi arttı. CoinGlass verilerine göre, bu ETF’ler şu anda toplam 53 milyar doların üzerinde bir değere sahip. Ancak, girişlerin çoğu işlemlerin ilk iki ayında gerçekleşti.
13 Mart’a kadar fonlara 55.3 milyar dolarlık varlık girişi oldu ve bu da o tarihten bu yana bir daralmaya işaret ediyor. Yalnızca geçtiğimiz hafta net çıkışlar 580.6 milyon dolara ulaştı.
Analistlere göre Bitcoin’in büyümesini engelleyen bir diğer faktör de zorlu madencilik koşulları. Bitcoin’in hızlı yükselişi, yeni çıkarılan coinlerin arzının %50 oranında azaltılarak blok başına 6.25’ten 3.125’e düşürüldüğü 19 Nisan yarılanması beklentisiyle körüklenmişti. Sonuç olarak hashrate (Bitcoin madenciliği için kullanılan toplam hesaplama gücü) dalgalı bir seyir izledi. Oran, Nisan ayındaki yarılanmanın ardından takip eden dört hafta boyunca %11 oranında düştü, kısa bir süre toparlandı ve ardından tekrar düştü.
VanEck’te dijital varlıklar araştırma müdürü olan Matthew Sigel bu durumu, madencilerin coin başına maliyetin iki katına çıkması nedeniyle kâr elde etmekte zorlanmasıyla birlikte “tipik” yarılanma sonrası istikrarsızlık olarak tanımladı.
Sigel, bu konsolidasyon aşamasının devam edebileceğini öngörüyor, ancak Bitcoin’in fiyatının Kasım ayındaki ABD seçimleri sırasında önemli ölçüde daha yüksek olacağını da tahmin ediyor. Bitcoin’in son hareketinin bir boğa piyasası için tipik olduğunu, tüm zamanların en yüksek seviyesini takiben %20’ye varan fiyat düzeltmelerinin yaygın olduğunu belirtti. Sigel, “%11’lik bir düşüş endişelenmek için bir neden değil” diye ekledi.
FalconX araştırma müdürü David Lawant, son fiyat düşüşünün “nispeten zayıf likiditeye” de atfedilebileceğini açıkladı. Örneğin, Bitcoin’in Haziran ayındaki ortalama günlük işlem hacmi, hem spot hem de vadeli işlem piyasalarında Mart ayındakinin yarısından daha azına düştü. Bununla birlikte, uzun vadeli durgunluğun makroekonomik ve siyasi belirsizliklerden kaynaklandığına inanıyor.
Piyasa katılımcıları bir sonraki fiyat katalizörünün nereden geleceğini “hala düşündüğü” için Bitcoin, aralığının alt ucuna yakın bir yerde seyrediyor. Yatırımcıları geride tutan belirsizlik alanları arasında ABD para politikasının izleyeceği yol ve yaklaşan seçimler yer alıyor. FED, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını tahmin ediyor ve bu da enflasyonun soğumakta olabileceğini gösteren verilerle çelişiyor. Lawant, piyasanın bu durumu “dengelemeye” çalıştığını söylüyor.
*Yatırım tavsiyesi değildir.