Lider kripto para birimi Bitcoin’de halvinge çok az bir süre kalırken, yatırımcılar fiyat üzerindeki etkisini merak ediyor.
Bu noktada analistler halvingin BTC fiyatı üzerindeki etkisini tahmin etmek için pek çok veri ve modele bakarken en çok geçmiş döngü verileri kullanılıyor.
Ancak Goldman Sachs, Bitcoin fiyat tahmininde tek başına tarihsel döngü verilerinin kullanılmaması için müşterilerini uyardı.
Coindesk’in haberine göre, Goldman Sachs analistleri, Bitcoin yarılanmasının tek başına önceki boğa koşularını tetiklemediğini, makro faktörlerin muhtemelen rol oynadığını belirterek bu yarılanmanın da fiyatın yükselişinde tek başına etkili olmasının beklenmemesi konusunda uyardı.
“Tarihsel olarak önceki üç halvinge, halvingden sonra BTC fiyatının yükselişi eşlik etti, ancak BTC’de tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmak için geçen süre önemli ölçüde farklılık gösteriyor.
Geçmiş döngülerinden şimdiki döngüyü ve halving’in Bitcoin fiyatına etkisini tahmin etmeye karşı dikkatli olunmalıdır. Zira her döngüde BTC rallisinde halving dışında başka katalizörler de bulunuyordu.
Zira geçmiş halving dönemlerinde, makroekonomik ortam, günümüzün yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranı tamamen farklıydı.
Yani tarihin Bitcoin için tekerrür etmesi için makro koşulların da BTC’de risk almayı desteklemesi gerekiyor.
Ancak bugün durum böyle değil: Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de faiz oranları %5’in üzerinde seyrediyor ve piyasalar son zamanlarda yapışkan enflasyon ve dirençli ekonomi ışığında bu yılki faiz indirimi umutlarını fiyatladı.”
Goldman Sachs analistleri son olarak gelecek hafta BTC yarılanmasından sonra bir “söylentiyi al, haber sat” olayı yaşansa da bu durumun BTC’nin orta vadeli görünümü üzerinde çok az etkili olacağını belirtti.
Zira analistler Bitcoin fiyatının büyük olasılıkla arz-talep dinamiği tarafından yönlendirilmeye devam edeceğini belirterek “BTC ETF’lerine olan talebin devam etmesi kripto piyasalarının doğasıyla birleştiğinde, spot fiyat hareketinin temel belirleyicisi olacaktır.” dedi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.