Kripto para yatırımcıları, bitcoin blok ödülü yarılanmasının madenciler ve yatırımcılar tarafından henüz fiyatlandırılıp fiyatlandırılmadığı konusunu tartışıyor. Buna ek olarak, hashrate’in tüm zamanların en yükseğinde seyretmesinin, bitcoin fiyatı üzerindeki etkisinin ne olacağı soruları da akıllara geliyor.
Mayıs ayındaki yarılanmanın ardından, gerçekleşebilecek iki senaryo karşımıza çıkıyor;
-
- Madencileri mevcut madencilik zorluğuna dahil etmek için bitcoin fiyatı artar.
- Bitcoin fiyatı aynı seviyede kalır ve madencilerin karı azaldığı için deyim yerindeyse teslim olabilirler.
Hangi senaryonun gerçekleşme olasılığının daha iyi olduğunu anlamak için ise, iki temel veri noktasının dikkate alınması gerektiği konusunda fikir birliği çıkıyor; hashrate oranı ve hodler’ların davranışları.
Hodler’lar bir boğa piyasasını beklemeye devam edecek mi? Hodler’lar pozisyonlarının çoğunu yüzde kaç seviyesinde sattı? Hashrate fiyat dalgalanmaları hodler davranışlarını öngörüyor mu?
Bu soruların bazıları aşağıda cevaplanıyor;
Bitcoin hashrate arttıkça madencilik zorluğu da artar. Bilindiği gibi, bitcoin zorluk derecesi her 2015 blokta artacak şekilde ayarlandı. 2020’nin başından itibaren de bitcoindeki fiyat artışıyla birlikte bunun yaşandığını görüyoruz. Fiyat arttıkça madencinin karı da artıyor, böylece bitcoin için madenciliğe olan talep de artış gösteriyor.
Yapılan araştırmalara göre, bitcoinin madencilik zorluğu son dört gündür %8 oranında düzenli olarak artıyor.
Diğer yandan, yukarıdaki CoinMetrics analizi, önümüzdeki dört gün içinde bitcoin madencilik zorluğunun yaklaşık 15.000.000.000.000 TH / s rekor değerine ulaşacağını gösteriyor.
Hashrate fiyat tahmini için iyi bir ölçüt olduğu gibi, zorluk derecesi de önemli bir veri noktasıdır. Bazı kesimler, madencilerin piyasaya giriş çıkışları ile kripto para birimi fiyat düşüşü – artışı arasında bir korelasyon olduğuna inanıyor.
Bitcoin zorluk derecesi, blokların düzenli aralıklarla eklenmesini sağlamak için her iki haftada bir ayarlanıyor. Bu nedenle, bu veri noktası madencilerin karı ile yakından bağlantılıdır.
Sonuç olarak, bağlantı madencinin teslim olması ve genel piyasa fiyatına da dayanıyor. Haliyle, zorluk derecesi ile bitcoin rallisi arasında doğrudan bir korelasyon olduğu düşünülüyor.
Hodler’lar hangi noktada satıyor?
Yukarıdaki grafik, bitcoinin zaman içindeki harcanmamış işlem çıktısını (UTXO) gösteriyor. Veriler, fiyat yükselişinin olduğu anlarda uzun vadeli Bitcoin hodler’larının satış eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte düşüş dönemlerinde, hodler’lar ters orantılı olarak bitcoin alıyor.
Bu veriler, fiyatın ne zaman yükseleceğini anlamak için oldukça önemli. 5 yıldan daha uzun süredir hareket etmeyen bitcoinlerin hareket etmesiyle boğa koşusu başlayabileceği konuşulan konular arasında.
Halvinge kadar, madenciler pozisyonlarını karda tutmak için kripto paralarını sattıkça, uzun süreli hodler’ların fiyat beklentileri gerçekleşene dek beklemeye devam edeceği söylenebilir.
Özet olarak tüm bu verileri incelediğimizde, bitcoin madencilerinin sektöre olan ilgisinin son artışla birlikte alevlendiğini söylemek mümkün. Yani madenci sayısının artması üretim miktarının sınırlandığını ve zamanla tekrar azalabileceğini gösteriyor. Bu durum, bitcoin fiyatlarında yukarı yönlü tetikleyici güç olabilir. Çünkü zorluk derecesi arttıkça madenci yoğunluğunun yavaşladığı ya da azaldığı gözlemleniyor. Bunun üzerine, bitcoin arzında düşüş olabileceğinden, talep sabit kaldığında ya da arttığında fiyatların yukarı yönlü hareket etmesi bekleniyor.
ICRYPEX Hazine Uzmanı Helin ÇELİK