Son yıllarda en fazla kazançlı sektörlerden bir tanesi olarak kabul gören ancak madencilerin sürekli “herkes için o kadar karlı değil!” uyarısında bulunduğu kripto para madenciliğinde son durum ne?
Türkiye ve çok sayıda ülkede yüz binlerce madencinin olduğu tahmin ediliyor ve madencilerin sayısının son dönemde artışta olduğuna dair veriler var. Başlıca Rusya, Hindistan, Pakistan ve İsrail gibi ülkelerde kripto para madencilerinin sayısında ciddi bir artış olduğuna dair raporlar bulunurken, yatırımcıların kazancının arttığı bu dönemde madencilerin karlılık oranlarının da arttığı biliniyor. Bu durum “madencilik yapmaya başlasak ne kadar kazanırız?” sorusunu ortaya çıkarıyor.
Bitcoin Madencilerinin Sayısı Azalmadı
2020’de halving olayının yaşanmasıyla (madencilerin kazandığı BTC ödülünün algoritma gereği otomatik olarak yarı onanına inmesi) Çin başta olmak üzere birçok ülkede madencilik donanımlarının işlevini yitirdiği, karlılık oranlarının azalması nedeniyle çöpe atıldığı, madencilikten dolayı iflas edenlerin olduğu haberleri yayıldı. Ancak beklenen olmadı ve ağdaki madenci yoğunluğu her zamankinden daha yüksek seviyelere ulaştı.
Her ne kadar halving olayı yaşanmış olsa bile BTC fiyatının yükselmiş olması madenciliği tekrardan çok cazip hale getirdi ve ağdaki madenci yoğunluğu (hash rate) tüm zamanların rekor seviyelerine ulaştı.
Madenciler için sektörün hâlâ karlı olup olmadığı konusunda ise bazı soru işaretleri var. Özellikle ülkeden ülkeye değişen parça ve elektrik maliyetleri gibi sebepler, her ortamda madenciliğin aynı oranda kazançlı olmasının önüne geçiyor. Madenciliğin karlı olması için 5 konuya dikkat etmek gerektiği belirtiliyor:
- Madencilik cihazlarının kaliteli olması ve çok pahalı olmaması
- Vergilendirmenin olmadığı ülkede yaşanıyor olması
- Elektrik fiyatlarının düşük olması
- Soğutma maliyetlerinin az olması (çok sıcak bir coğrafya olmaması)
- Az da olsa donanım ve yazılım bilgisine sahip olunması
5 maddeyi uygulayan madencilerin karlılık oranlarının yüksek olduğu belirtilirken, elektrik ve cihaz konusunun en önemli konu olduğu akıldan çıkarılmamalı. Özellikle ülkemizde, koronavirüs sebebiyle gümrükte yaşanan sorunlardan doğan stok sıkıntıları, dolar kurunun yüksek olması sebebiyle parçaların pahalı olması ve elektrik maliyetlerinin yüksek olması gibi sebeplerden dolayı madenciliğin çok fazla cazip olmadığı ifade ediliyor.
Özellikle madencilik yapmak isteyen kişilerin maliyet hesabını iyi yapması ve az da olsa donanım ve yazılım bilgisinin olması gerektiği uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.