Bitcoin’in kriz anlarında güvenli bir liman olup olmadığı ve altın karşısındaki değeri bugüne kadar hep tartışma konusu olmuştur. Peter Schiff gibi isimler her koşulda altın destekçisi bir tavır çizerken Mike Novogratz gibi isimler Bitcoin destekçisi olmayı sürdürüyorlar.
Değişen teknoloji, dünya genelinde yaşanan virüs krizi ve doların yaşadığı değer ve itibar kaybı göz önüne alındığında Bitcoin’i dijital altın olarak değerlendirenlerin sayısının da hızla arttığını söylemek çok da yanlış olmaz.
Nitekim Çin’de yaşanan bir dolandırıcılık haberi Bitcoin’in elini altın karşısında sağlamlaştırmaya yetecek cinsten. Ülkede faaliyet gösteren Wuhan Kingold Jewelry Inc. ile birkaç farklı firma arasındaki 2.8 milyar dolarlık anlaşmanın sahte altın kullanılarak yapılması duyanları şaşkınlığa düşürdü. Söz konusu olay güvelik zafiyetlerini yeniden gündeme taşıdı. Oysa Blockchain teknolojisiyle desteklenen Bitcoin çok daha şeffaf bir yapıya sahip ve bu özelliği onu altına karşı verdiği savaşta bir tık öne çıkarabilir cinsten.
Wuhan Kingold Jewelry, anlaşma yaptığı şirketlerle çalışırken 2.8 milyar dolarlık kredi almış ve uzun yıllar nakit rezervlerini korumak amacıyla altını dayanak noktası olarak kullanmıştı. Buraya kadar her şey normal ancak yakın zamanda Çin’deki bir bankanın dikkati sonucu şirketin kullandığı altınların bir bölümünün “bakır” olduğu fark edildi.
Olayın Bitcoin’i ilgilendiren kısmı ise söz konusu altınların sahte olduğunun yıllarca fark edilmemiş olması oysaki böyle bir durumun Bitcoin cüzdanlarında görülmesi imkansız. Bakalım altın savunucuları konuyla ilgili ne yorum yapacaklar?