Bitcoin şu anda 3.600 dolar civarında yükseliyor ve Aralık 2017’de 20 bin dolar civarında en yüksek fiyata ulaştı. Açıkça sorulan soru, Bitcoin neden bu kadar yüksek değere sahip ve onun değerini yükselten ne var?
Bu sorunun cevabı biraz karışık ve sadece nasıl hayatta kaldığı ve yükseldiği ile sınırlı değil. Bitcoin fiyatının neden ve nasıl yükseldiğinin arkasında birçok farklı neden var ve bu nedenler arasında en çok yatırımcıların rolü var. Yatırımcılar olmasa Bitcoin’in değerinin bu kadar yüksek olması düşünülemezdi.
Bitcoin, dünyaya bir insanı merkeziyetçi bir ekonomi vizyonu ve takma adı Satoshi olarak geçen bir adam ile ortaya çıktı. Anonim olmasına rağmen hala kripto dünyasının dikkatini çeken bu kişi henüz bulunamadı. Bitcoin’in teknik incelemesi, nakitsiz bir eşler arası ağ olarak nitelendirdi; bu, Satoshi’nin vizyonunun merkezi bir kurum veya hükümet tarafından kontrol edilemeyecek sanal bir para birimi oluşturmak olduğu anlamına geliyor.
Her ne kadar ilgili hükümetler tarafından verilen tüm dünyadaki fiili para birimleri altın veya başka bir varlık tarafından desteklense de, bu varlık destekli para birimlerinin herhangi bir yararı var mı? Cevap Hayır, merkezi finansal kurumlar bizi başarısızlığa uğrattı. Mevcut dünya borcu yaklaşık 20 $ + trilyon dolar civarındadır ve geri dönüş maalesef yoktur. Burası Bitcoin’in maça girdiği ve geleneksel yapıya ve ekonominin tekellerine meydan okuduğu yer.
Bitcoin değeri, zincir teknolojisine de bağlıdır ve zincir teknolojisi Bitcoin’in değerini arttırmaktadır.
Dijital varlığı bu kadar değerli kılan Bitcoin’in çeşitli yönlerine bakalım.
Bitcoin ve Vizyonu
Herhangi bir teknolojiyi veya ürünü başarılı kılmanın en büyük faktörü, onu hedef kitleye ne kadar iyi yansıtabilmenizdir. Bitcoin, ademi merkeziyetçilik vizyonunu ve toplum üyeleri tarafından sahip olunan ve yönetilen bir finans ağını başarılı bir şekilde projelendirmeyi başardı.
Vizyon ve güç kazanmak için biraz zaman aldı, ancak bu gerçekleştiğinde, insanlar bankaların kendi paraları üzerinde nasıl tekel sahibi olduklarını gördüler. İnsanlar, şu andaki asırlık bankacılık sistemlerinin yalnızca en iyi paydaşlara fayda sağladığını fark etti.
Daha önce Bitcoin fenomeni sadece özgürlükçü görüş sahipleriyle sınırlıydı, ancak fiyatlar ticaret merdivenlerini yükseltmeye başladıkça, birçok yatırımcı sadece finansal açıdan ilgi göstermeye başladı, ancak Bitcoin topluluğu şikayet etmedi.
Böylece, Satoshi’nin Bitcoin vizyonu şekillenmeye başladı ve şu anda milyarlarca piyasa kapitalizasyonuna sahip, bu da onu destekleyen gerçek bir varlığı olmayan bir varlık için oldukça büyük bir başarı.
Blockchain Teknolojisi
Bir vizyona sahip olmak ayrı bir şeydir ve uygulayabilmek başka bir şeydir, Satoshi sadece bir şeyleri görselleştirmekle sınırlı olmayan biriydi, aynı zamanda fikrini dünyanın önüne koyduğu zaman, onu destekleme planına sahip olduğundan emindi.
Bitcoin’in en büyük gücü, teknolojiyle desteklenmesidir, Blockchain, tek bir başarısızlık noktasından kaçınmak için güç dağıtımı vaat eden dağıtılmış defter prensibi ile çalışır.
Blockchain teknolojisi, değiştirilemeyen veya düzeltilemeyen her işlemi şifrelemek için özel bir şifreleme yöntemi kullanır. Kurcalanmaya karşı dayanıklı bu teknolojik araç, mevcut finansal kurumlara en iyi alternatif olarak güvenilirliğini arttırmasına yardımcı olur.
Bitcoin Ekosistemi, Eşit Fırsat ve Herkes İçin Kazanç (Ödül) Var
Fiat para birimleri söz konusu olduğunda, ekosistem çoğunu en fazla elinde tutanları tercih eder ve eşit fırsat kavramı yoktur, tekel her zaman zincirdedir. Bitcoin buna bir son vermeyi vaat ediyor.
Bitcoin ekosisteminde, herkes sıfırdan başlar ve yine madencilik işlemi ile Bitcoin kazanmak için iş yapabilirsiniz. Bitcoin tarafından kullanılan protokol, işlemleri doğrulayan veya bir bloğu benimseyen herkesi ödüllendirir. Blok ödülü sabittir ve belirli sayıda blok kazıldıktan sonra yarıya iner. Halen, Bitcoin blok ödülü 12.5 BTC’dir.
Son düşünceler
Bir şeyin değeri, varlığın onu desteklediğinden ziyade kabulüne bağlıdır. Örneğin Petro kripto para birimini alın, örneğin finansal kargaşanın ortasında bulunan Venezuela hükümeti, kripto yoluna gitmeye karar verdi ve petrol ve altın rezervleriyle aynı fiat bir para birimi gibi destekleneceğini açıkladı.
Bununla birlikte, odak noktası, teknolojiyi kullanmaya teşvik ve odaklanmaktan ziyade, zorla kullandırmayı sağlamaktı. Ancak Petro başarılı olamadı, hem de onca zorunlu kılınan yasaya rağmen.