Bitcoin ağındaki madenci sayısı arttıkça, madenciler arasında rekabet arttığı için üretim de bir o kadar zorlaşıyor. Her 2016 blokta bir yeniden ayarlanan zorluk oranı, en son bugün tekrar belirlenmiş oldu. Buna göre Bitcoin ağındaki zorluk -Bitcoin üretimindeki zorluk- yüzde 16 oranında gerileme yaşamış oldu.
Bunun sebebi şüphesiz birçok madencinin cihazları kapaması ve artık madencilik yapmıyor oluşundan kaynaklı. Zira 12 Mart tarihindeki sert düşüş sebebiyle Bitcoin’in değeri ciddi şekilde gerileme yaşadı. Bu gerileme her ne kadar bir miktar toparlanmış olsa da birçok madenci, madencilik faaliyetleri artık karlı olmadığı için cihazlarını kapama ve faaliyetlerine son verme kararı aldılar.
Bunu tetikleyen ikinci durum ise korona virüs ile cihaz sevkiyatlarının durmuş olması. Bilindiği gibi en büyük madencilik cihazı üreten şirketler Çin merkezli. Şu anda virüs sebebiyle Çin’den herhangi bir ithalat yapılamadığı için birçok sipariş iptal oldu. Ayrıca bu süreçte bozulan madencilik cihazlarının tamiri için gerekli parçalar da tedarik edilemez durumda. Bu durum bir de ciddi fiyat düşüşleriyle karşılaşınca haliyle birçok madenci çözümü cihazlarını kapamakta buldu.
Bu Durum Fiyata Etki Eder Mi?
Şu anda birçok kişi Bitcoin madenciliği yapmaktan vazgeçtiği için haliyle zorluk azaldı ve mevcut madenciler daha fazla Bitcoin kazanmaya başladılar. Fiyatların bir nebze toparlamış olması ve zorluğun azalmış olması madencilik yapan kişi sayısını ilerleyen günlerde arttırabilir. En son böylesine düşüş olduğunda Bitcoin o dönemde son günlerde yaklaşık yüzde 70 değer kaybı yaşamış ve bu durum sebebiyle birçok madenci makinelerini kapatmıştı.
Geçmişte bu düşüşten sonra kademeli bir şekilde yükselen BTC fiyatı daha birçok etkinin de sebebiyle 2017 yılında 20.000 dolar seviyelerine kadar ulaşmıştı. Şimdi aynı senaryonun tekrar edebileceğini düşünen uzmanlar, özellikle halving dönemi sonrasında ciddi yükselişlerin yaşanabileceğini ifade ediyorlar.