Kripto paraların popülaritesinin artmaya başlamasıyla hayatımızdaki yeri ve kullanımı da genişlemeye devam ediyor.
Bu bağlamda bazı ülkeler kripto paraları yasaklama yoluna giderken bazı ülkeler de düzenlemeyi tercih ediyor.
Kripto paraların düzenlenmesi gerektiğini düşünen ülkelerden biri de kuşkusuz ABD.
ABD’de de kripto paraların niteliğinin ne olduğu ve bu bağlamda da hangi kurumun denetiminde olması gerektiği uzun süredir tartışma konusu.
ABD’nin iki kilit düzenleyici ismi Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) arasında bu konuda adeta bir yarış söz konusu.
Forbes’in haberine göre, kripto paraların düzenlenmesi ve denetlenmesi konusundaki yarışta üstünlük CFTC’de bulunuyor.
Zira Temmuz ayında ABD Senatosunun Tarım Komitesi Bitcoin (BTC) ve kripto paraları CFTC’nin denetlemesi gerektiği yönünde bir yasa tasarısı sundu.
Bu tasarı, en büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum’u (ETH) dijital emtialar olarak nitelendirerek CFTC’ye bu varlıkların doğrudan gözetimini sağlama yetkisi veriyor.
Konuya SEC tarafından bakıldığında SEC, çoğu kripto para biriminin emtia yerine menkul kıymet olduğunu ve sonuç olarak da SEC’e kayıt yaptırmaları gerektiğini savunuyor.
Ancak kripto endüstrisinin genel yaklaşımına bakıldığında ise kripto paralardaki denetimde SEC yerine CFTC’nin tercih edildiği görülüyor.
Zira ABD’nin önde gelen kripto para borsası Coinbase, Temmuz ayında SEC’e yazdığı bir mektupta SEC’in mevcut sert ve katı kayıt kurallarının dijital varlıklar için zahmetli olacağını belirtti.
Coinbase mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“Menkul kıymet olarak görülen dijital varlıklar için, SEC’in mevcut kurallarına göre kayıt, birçok piyasa katılımcısı için ya mümkün değil ya da gereksiz uyumluluk yükleri göz önüne alındığında ekonomik olarak uygun değil.”
Son olarak CFTC’nin başkanı Rostin Behnman da kripto paralardaki denetimin kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor.
Hiç kimsede olmamalı! Büyük bir dünya konferansı yapılmalı. 15 gün, 1 ay neyse… Sonunda tüm borsaların CEO ları ve G20 ülke ekonomi bakanları katılmalı. Tüketiciyi temsilen de mutlaka bir kaç yetkili olmalı. Sonuçta düzenleme oy çokluğu ile oluşturulmalı. Her konuda uzlaşma mümkün değil. Sonuç alınması için oy çokluğu yeterli olmalı.