Teknik analiz göstergeler ve diğer değerlere bakarak bir ürünün veya hisse senedinin gelecekte ne kadar yükseleceği veya ne kadar oranda düşüş yaşayacağını gösteren değerlerin ortaya çıkarılması ve yorumlanmasına verilen genel addır. Genel olarak analistler teknik analizler yaptıklarını ve belirli sonuca ulaşabileceklerini iddia ederler ve her zaman kripto para birimi tahminleri verirken bu konuda teknik analizler sonucunda ve kendi bilgi birikimleri sonucunda ilgili olan son sonuca ulaştıklarını ifade ederler.
Peki genel manada teknik analiz nasıl yapılır ve nelere dikkat edilir? gelin hep beraber ele alalım…
1. Piyasanın genel durumu Her şeyin başıdır!
Teknik analizde genel olarak dikkat alınan şeylerin en başında piyasa mevcut durumu gelmektedir. Bu sadece kripto para birimi değil, her üründe aynı olmakla beraber bazı ürünlerde teknik analiz yapmadan hemen önce diğer etkenleri ve diğer ürünleri değerlendirmek gerekebilir. Bir teknik analiz yapacak olan kişi öncelikle mevcut piyasa koşullarını incelemelidir. Eğer mevcut piyasa koşullarını incelemeden hemen geleceğe dönük teknik analiz yapıyor ise bu sonuç asla doğru olmaz.
Teknik analiz sırasında genelde (ekonomik, politik, sosyal, psikolojik, çevresel, siyasi olaylar vb.) ilk olarak bakılması gereken olaylar arasında yer almaktadır. Eğer yakın zamanda bir savaş tehdidi var ise hisseler veya kripto para birimi Bitcoin’in değerinde ciddi düşüş veya beklenmeyen bir yükseliş olabilir. Tüm bunların sebebi yaşanan olaylar ve beklenmeyen olaylardır. Dolar kuru analizi yaparken analistler bir anda beklemedikleri bir haberle karşı karşıya kalabilir ve teknik analizler şaşabilir. Eğer ABD Başkanı, Avrupa’ya 100 milyar Euro para göndereceğini duyurursa Euro, ABD Doları karşısında değer kazanır ve teknik analiz yapan kişi buna mutlaka dikkat etmelidir. Bu durumun uzun vadede etkisi çok az olabileceği gibi analizler sırasında bu tür konular daha da dikkatli incelenmeli ve mevcut durumun etkilerinin geleceğe nasıl yansıyabileceği hesaba katılmalıdır.
2. Arz ve talep
Teknik analizin en önemli kısmında arz ve talep yer alıyor. Bugün altın fiyatlarının giderek yükseldiği bir dönemden geçiyoruz ve kısa süre içerisinde altın fiyatlarında rekor üzerine rekor kırıldı. Bu Türkiye’de yaşanan ekonomik durumla ilgili olduğu kadar, mevcut altın rezervleri ile çok daha fazla ilgili.
Örneğin 100 tane Bitcoin olduğunu düşünün ve tüm insanlar 50 tanesini satın aldı, her bir Bitcoin, toplam 50 Bitcoin alınana kadar 1 dolardan satılıyordu, ancak geri kalan 50 Bitcoin artık 1.5 dolardan satılabilir. Çünkü piyasadaki bulunabilecek Bitcoin miktarında ciddi azalış olacaktır. Talebin artması ancak arzın aynı kalması durumunda fiyatlar yükselirken, tam tersi olursa talep azalır arz yükselirse Bitcoin fiyatı düşer. Bitcoin en fazla 21 milyon adet üretilebilecek olsa bile eğer talepler azalırsa gelecekte ne kadar arz bitecek olsa bile fiyatların düşmesi olası beklenen bir durumdur.
Az olan ürünün değeri daima yüksektir. Bugün altın evde süs eşyası veya takı olarak kullanılmanın dışında hiç bir işe yaramazken onu değerli yapan şey dünyada az bulunmasından kaynaklanır. Yarın hiç bilinmeyen bir altın madeni bulunur ve dünyadaki arz miktarı yüzde 50 oranında artarsa, altın tüm dünyada bollaştığı için daha değersiz bir hal alacaktır. Bitcoin bu yönüyle kısıtlı bir arz mekanizmasına sahip olduğu için diğer bütün varlıklardan bir adım öndedir.
3. Direnç ve Destek Noktaları
Genellikle direnç ve destek noktaları birçok yatırımcı için belirleyici ve alım satım kararını verdikleri kilit noktalardır. Genel bir tabirle yükseliş yönündeki bir fiyatın aşmakta zorlandığı ve birkaç denemede aşamadığı nokta direnç noktası olarak belirlenirken, düşüş yönündeki fiyatın karşılaştığı ve bu seviyenin altına düşmekte zorlandığı nokta ise destek noktasıdır.
Birçok yatırımcı bu seviyelere göre hareket ettiği için destek ve direnç noktaları piyasanın nasıl şekilleneceğini tahmin edebilmek için son derece önemlidir.
4. Psikolojik Noktalar
Teknik analizlerde bazı noktalar piyasanın yönünü belirlemek için çok önemlidir. Ancak bazen psikolojik sınırlar bütün teknik analizleri alt üst edebilir. Öyle ki kitlelerde FOMO (fırsatı kaybetme korkusu) etkisi uyandıran birçok psikolojik destek ve direnç noktaları vardır. Örneğin Bitcoin için 10.000 dolar seviyesi psikolojik bir sınırdır ve birçok kişi bu seviye aşıldığında “fiyat buradan daha fazla yükselir” psikolojisiyle alım yapma yolunu tercih eder. Bu yüzden psikolojik noktalar tahmin yaparken çok önemlidir.
4. Tarih kendini her zaman Tekrar eder
Bu ifadeler zaman zaman bazı insanlar tarafından sorgulanabilir. Ancak dolar kuru bir kez rekor kırdıysa ve siz rekor seviyesinden alım yaptıysanız teknik analizciler bu durumun kısa, orta veya uzun vadede en az 1 kez daha tekrar edecek olduğuna inandıklarını beyan ederler. Teknik analizler sırasında ilgili ay ve güne ait tahminlerde her zaman geçmişte o dönemde yaşananlar dikkate alınarak hareket edilmelidir.
İnsanların ne karar verecek olduklarını bilemeyecek olsanız bile genel olarak gelecekte ne kadar alım veya satım olacağını tahmin edebilirsiniz. Bugün eğer ABD veya Avrupa kripto paraları daha yaygın hale getirecek kararlara imza atarsa talep artacak ve bunun sonucunda Bitcoin daha fazla ilgi odağı olacak ve sonucunda ise tarihte olduğu gibi rekor kırabilecek duruma gelebilir.
William P. Hamilton, gelgit, dalga ve sıçrama gibi okyanus metaforlarını kullanan teknik analizin kurucu atalarından biri olarak kabul edilmektedir. Boğa ve ayı piyasalarını yüksek doğrulukla tahmin etmesi ve bu konuda teknik analizleri başlatan kurucu ata olarak bilinmektedir. 21 Ekim 1929’da doğru tahminler yaptı ancak bir kaza sonucunda aynı yıl öldü ve ünlenemedi.
Teknik Analizlerin Dezavantajları
Teknik analizler her zaman için avantajlı olmayabilir. Teknik analiz dezavantajları bulunmaktadır. Bu durum genelde teknik analizi yapan kişinin bilgisizliği veya kendi psikolojik hataları sonucunda oluşan dezavantajlardır, ki bu durumda kişinin fiyatın veya mevcut olayın seyrini değil, kendi kendini suçlamaya başlaması daha doğru olur.
1. Temelleri bilmemek
Teknik analizin temellerini bilmiyorsanız bu durumda doğru teknik analiz yapamaz ve sonucunda ise asla doğru olmayacak bir teknik analize imzanızı atmış olursunuz.
2. Kendi beklentilerin İle hareket etmemelisin
Teknik analiz yapan kişi sadece Bitcoin’i destekliyor diye psikolojik olarak Ethereum teknik analizi sırasında ‘Ethereum’u daha iyi gösterecek şekilde çalışmamalıyım’ diye düşünürse tüm yatırımlarını kaybedebilir ve bu durumda teknik analiz aslında doğru bir teknik analiz olamaz.
Analiz yaparken isteklerinizi ve duygularınızı bu işe karıştırmayın.
3. Her zaman geçmişe göre değil, geleceğe göre hareket etmelisin
Geçmiş fiyat hareketleri ve geçmişte yaşanan fiyatlar gelecekte tekrar edebilir, ancak gelecekte tekrar etmeyecek olması göz önüne alınarak hareket edilmelidir. Teknik analiz için Mayıs 2011’de yaşanan Bitcoin fiyatlandırması Mayıs 2020 için yeniden düzenlenecek olursa doğru bir teknik analiz olmaz ve sonucu yanlış çıkar. Geçmişte olan durumla, bugün olandan çok daha farklıdır ve çok daha fazla sonuç alınabilir.
Geçmiş tarihleri incelerken birçok etkiyi göz önünde bulundurmak ve genel fiyat tepkilerini ele almak daha mantıklı olacaktır.
Teknik analiz İşe yarar mı?
Teknik analizler ne kadar ünlü bir isim tarafından yapılmış olursa olsun, isterse borsayı yöneten kişi tarafından yapılsın asla ve asla hiçbir zaman için %100 doğru olmaz, olamaz. Bu sebeple yatırımcıların teknik analizlere %100 güvenmemesi ancak teknik analizleri referans olarak alması doğru bir sonuç olabilir.
Teknik analiz yapacak olan bir kişi kendi tahminlerinin bile her zaman doğru olmasının mümkün olmayacak olduğuna dair kendi kendini inandırmalıdır.
Yorumları Göster (1)
çok güzel lakin biraz basit kalmış bu karmaşık dünyaya karşı