ABD Yüksek Mahkemesi, 6-3’lük önemli bir kararla, federal yargıçların Kongre’nin çıkardığı net olmayan yasalara ilişkin federal kurumların “makul” yorumlarına itibar etmelerini öngören ve 1984 yılında kabul edilen Chevron kararını iptal etti.
Bu karar, yargı ile federal kurumlar arasındaki güç dengesinde önemli bir değişime işaret ediyor.
Çoğunluk adına kararı kaleme alan Baş Yargıç John Roberts, mahkemelerin kurumların yasal sınırlar içinde hareket edip etmediklerini bağımsız olarak değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı. Roberts, “Mahkemeler, APA’nın [İdari Prosedürler Yasası] gerektirdiği gibi, bir kurumun yasal yetkisi dahilinde hareket edip etmediğine karar verirken bağımsız yargılarını kullanmalıdır, mahkemeler, APA uyarınca, sırf bir tüzük muğlak olduğu için bir kurumun yasayı yorumlamasını ertelemek zorunda değildir ve erteleyemez” dedi.
Karar farklı sektörlerden çeşitli tepkilere yol açtı. Ripple Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty, özellikle Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) düzenleyici yaklaşımı bağlamında kararı güçlü bir şekilde onayladığını ifade etti.
“Gary Gensler, SEC’in istediği her şeyi serbestçe denetlemek için oluşturulmuş bir ‘devriye polisi’ olduğunu düşünüyor. Bugün Yüksek Mahkeme Chevron’u iptal ederek, hevesli bürokratların görüşlerinin özel bir saygıyı hak etmediğini ve yetkilerinin Kongre ve Mahkemeler tarafından sınırlandırıldığını açıkça ortaya koydu” dedi.
Ekonomist Timothy Peterson, kararın başta Bitcoin olmak üzere kripto para piyasası üzerindeki etkilerini değerlendirdi:
“Bu Bitcoin için en büyük kazanç. Herhangi bir dava ya da yasadan çok daha önemli. Chevron doktrini, uygulayıcı kurumun otomatik konu uzmanı olduğu anlamına geliyordu. Artık değiller. SCOTUS’un Chevron doktrinini tersine çevirmesi SEC’in Bitcoin’e karşı tek taraflı yorumlama yetkisini sınırlıyor. ‘Falanca menkul kıymettir’ diyen tüm o ‘personel görüşleri’? Artık yok. Mahkemeler artık SEC’in Bitcoin karşıtı duruşunu incelemeli ve bu da potansiyel olarak daha adil düzenlemelere ve daha dengeli bir yasal ortama yol açmalıdır.”
*Yatırım tavsiyesi değildir.