İçerisinde Cumhuriyet Halk Partisi’ni, Deva Partisi’ni, Demokrat Parti’yi, Gelecek Partisi’ni, İyi Parti’yi ve Saadet Parti’sini barındıran Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayını açıkladı.
Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.
Bildiğiniz üzere Türkiye’nin gündeminde kripto paralara yönelik yasal düzenlemeler yer alıyor. Ak Parti’li yetkililer daha önceki açıklamalarında kripto paralara ilişkin düzenlemelerin son aşamada olduğunu ifade etmesine rağmen bugüne kadar meclis gündemine gelmedi.
14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçim sürecinin de başladığı düşünüldüğünde kripto paralara ilişkin düzenlemeler bir sonraki iktidar döneminde yapılacak.
Yatırımcılar seçimden sonra kripto paralara ilişkin nasıl bir düzenleme yapılacağını merak ederken, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kripto paralara yönelik önceki açıklamaları merak ediliyor.
“Finansal Teknolojiye Darbe”
Türkiye’de kripto para birimlerine yönelik tek düzenleme Merkez Bankası tarafından Nisan 2021’de çıkarılan “Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına ilişkin yönetmelik” yer alıyor.
O tarihte Merkez Bankası’nın kripto paralara ilişkin düzenlemesini eleştiren Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullanmıştı:
“Yine bir gece yarısı zorbalığı, kurtulamadılar bu zihniyetten. İlla geceyarıları bir akılsızlık yapacaklar. Böyle kararlar verilmeden önce tüm paydaşlarla konuşulur. Kripto kararını kime danıştın ey iktidar? Bu konunun tüm paydaşları ile oturup, istişarelerde bulunacağım.
Tüm gün farklı paydaşlarla görüştüm. Blockchain ve kripto 1 milyar dolarlık (Unicorn) teşebbüslerimizin çıkacağı yegane alandır. Türkiye’nin finansal teknoloji girişimlerine darbe vurdular. Gençlere tahammülleri yok bunların. Yok yok yok!”
Web 3.0’ı Destekleyeceğiz, Paypal Yasağını Kaldıracağız
Kemal Kılıçdaroğlu ABD gezisi sırasında dijital sektör paydaşlarıyla görüşmeler yaptıktan sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “iktidara gelir gelmez Paypal yasağını kaldıracağız ve web 3.0 platformlarını yaygınlaştıracağız” mesajı vermişti.
Kılıçdaroğlu şunları söylemişti:
“Uluslararası dijital ödeme sistemleri, Dünya Bankası yöneticileri ve dijital sektör paydaşları ile buluştum. Türkiye’de girişimci gençler PayPal vb. kanallar sayesinde her yıl ciddi gelir elde ediyordu. Türkiye’nin her şehrinden tüm dünyaya katma değeri yüksek ürünler gidiyordu.
Ne yaptılar? Yasakladılar. Sektörlere danışmadan yaptıkları işlerin bedeli çok yüksek oluyor. 6 yılda Türkiye en az 10 milyar dolar kaybetti. Girişimci gençlerimizi örseliyorlar. İktidara gelir gelmez PayPal yasağını kaldıracağız ve Web 3.0 platformlarını yaygınlaştıracağız.
Girişimci ekosistemleri ana paydaşımız olacak. Türkiye’deki ekonomik, bilimsel ve siyasal fetret dönemini bitireceğiz. Girişimcilerimizin, gençlerimizin özgürce var olacakları bir ülke çok yakın. Dünyanın ve ülkemizin en parlak zihinleri ile yapacağız bunu.”
Millet İttifakı Ortak Metninde Kripto Paralara İlişkin İfadeler Yer Almıştı
“Kamunun ruhsat, tapu, sertifika, diploma ve benzeri kayda dayalı tüm işlevlerini, kamu çalışanlarının mal beyanlarını, kamudaki tüm demirbaş ve envanter listelerini toplumun denetimine açık blok zinciri altyapısına geçireceğiz
Blok zinciri mimarisinde uluslararası ticaret platformu kurarak dış ticaret işlemlerinde bürokrasiyi azaltacak, aracılık maliyetlerini düşürecek, şeffaf ve güvenilir bir dış ticaret altyapısı kuracağız.
Kripto para ve varlık mevzuatını çıkartacak, sektördeki belirsizlikleri gidereceğiz.
Kripto varlıklarla ilgili borsaların düzenleme ve denetimine ilişkin adımları atacak bu piyasalara olan güveni sağlayacak, küçük yatırımcıları koruyacağız.
Dijital varlıkların ödeme sistemleriyle entegrasyonunu sağlayacak teknolojilere ilişkin yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz”