Bitcoin’de dün ve bu sabah yaşanan %7.52’lik düşüş altcoinleri salladı. En büyük ikinci altcoin olan Ethereum rekordan rekora koşarken Bitcoin’deki geri çekilmeden etkilendi ve %8’lik bir geri çekilme sonrası yeniden toparlandı.
Glassnode analistlerinden Checkmatey rumuzlu analist 18.hafta itibariyle Bitcoin zincir içi verilerindeki son durumu kaleme alan bir analiz paylaştı. Analistin paylaşımlarında önemli olan hususlar şu şekilde:
“Stabilcoinlerin Arzı Artarken SSR İndikatörü Düşmeye Devam Ediyor”
En büyük arza sahip olan ve marketin ana omurgasını oluşturan Tether’in (USDT) arzı 51.78 milyar dolara ulaşarak yeni bir zirve yaptı. Bu Tethere olan talebin artarak devam ettiğini gösteriyor.
Stabecoin Supply Ratio (SSR) indikatörünün de düşmeye devam ettiği görülüyor.
SSR, Bitcoin’in piyasadaki arzı ile stabilcoinlerin arzı arasındaki orana göre hesaplanan bir indikatör. SSR’nin düşük olması piyasadaki BTC’ye oranla daha fazla stabilcoin olduğu anlamına gelir.
Bu durum satın alma gücünün yüksek olduğunu gösterir. SSR’nin yüksek olması ise piyasadaki stabilcoin arzının BTC’den az olduğunu gösterir bu da bir satış baskına işaret eder. Zira grafikte 2018 yılında başlayan ayı piyasasında SSR’nin 90’lara kadar çıktığı görülüyor.
“Uzun Süreli Bitcoin Tutan Cüzdanlar Biriktirmeye Devam Ediyor”
Uzun süreli Bitcoin tutan cüzdanların net değişim grafiğini incelediğimizde 8 Nisan’dan itibaren biriktirmeye devam ettikleri ve son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştığı görülüyor.
Bu durum, Bitcoin’lerin güçlü eller tarafından HODL edilmeye devam ettiğini ve kar elde etmek için satılan BTC’den daha fazla BTC’nin hareketsiz kaldığını gösteriyor.
Toplam arzın uzun sürekli Bitcoin tutuculara oranına baktığımızda da biriktirmeye devam ettikleri Bitcoin’deki düzeltmelerden etkilenmedikleri görülüyor.
“Bu İndikatör İlk Defa Resetlendi 2017 Rallisinde 5 Defa Resetlenmişti”
Oluşturulma sırasındaki fiyatı mevcut fiyattan daha düşük olan harcanmamış işlem çıktılarının yüzdesini veren “Percent Of UTXOs in Profit” indikatörü de bu boğa koşusu boyunca ilk defa resetlendi.
Bu indikatör Bitcoin tutan cüzdanların yüzde kaçının karda ve zararda olduğunu gösteren bir indikatör ve 2017 yılında yaşanan boğada bu indikatörün 5 defa resetlendiği görülüyor.
Bu veriler boğa piyasasının neresinde olduğumuzu anlamamıza yardımcı olsa da kısa süreli fiyat hareketleri için fikir oluşturmaz. Bu nedenle bu verilere göre yatırım kararı almayınız.
*Yatırım Tavsiyesi Değildir.