2021 yılında, Bitcoin madenciliğinin tükettiği fazla enerji miktarı ve korbon ayak izine olumsuz etkisi bir çok tartışmaya konu olmuştu. Hatta geçtiğimiz sene Tesla, Bitcoin ile araç satışını başlatmış ancak daha sonra Bitcoin’in enerji tüketimi fazlalığını sebep göstererek bu kararından vazgeçmişti.
2022’ye girdiğimiz bu günlerde Bitcoin madenciliğinin karbon ayak izi tartışmalarının devam ettiğini görüyoruz.
Bitcoin Madenciliğinde Kullanılan Enerji Abartılıyor!
Dijital varlık yatırım şirketi CoinShares’ın “Bitcoin Madencilik Ağı” raporuna göre, Bitcoin madencilik ağı toplam küresel karbondioksit (CO2) emisyonlarına %0,08’den daha az katkıda bulundu.
Bitcoin madenciliğinin iklim değişikliği üzerindeki etkisinin fazla abartıldığını düşünen şirket, diğer endüstrilerin yaydığı CO2 miktarı hesaplandığında Bitcoin madenciliğinin diğerleri ile kıyaslanamayacak kadar çok az miktarda CO2 yaydığını savundu.
Zira CoinShares’e göre Bitcoin madencilik ağı havacılıktan 50 kat, klimalardan 25 kat daha az CO2 yayıyor.
Ayrıca raporda BTC madenciliğinin yaydığı CO2’nin altın ve para endüstrisinden bile daha az olduğu belirtildi.
“Fiat paraların basılmasının neden olduğu emisyonun yılda yaklaşık 8 milyon ton olduğu, altın endüstrisinin yılda 100 ila 145 milyon ton CO2 emisyonu ürettiği tahmin ediliyor.”
CoinShares’in elde ettiği verilere göre BTC madenciliğinin yıllık 89 TWh enerji tüketimi olduğunu bunu da dünya genelinde tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %0.05’ine denk geldiği belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde Bitcoin Madencilik Konseyi’nin (BMC) üç aylık brifingde konuşan MicroStrategy CEO’su Michael Saylor da Bitcoin’in madenciliğinde kullanılan enerji miktarının farklı endüstrilerde kullanılan enerji miktarı dikkate alındığında “yuvarlama hatasından” fazlasını oluşturmadığını ve tüm dünya ile karşılaştırıldığında ise “ihmal edilebilir” düzeyde olduğunu söylemişti.
Bu bağlamda CoinShares’in araştırma verileri ile Michael Saylor’un söylemlerinin örtüştüğünü görüyoruz.