Bitcoin’in merakla beklenen “yarılanma” olayı gerçekleşmek üzere. Her dört yılda bir gerçekleşen bu olayda, yeni basılan coinlerin arzı %50 oranında azalacak ve 6.25’ten 3.125’e düşecek. Yarılanmalar Bitcoin’i enflasyona karşı dirençli tutmak için tasarlandı ve tarihsel olarak önemli fiyat artışlarına yol açtı. Ancak uzmanlar Bitcoin fiyatlarında bir yükselişin yakın olmayabileceği konusunda uyarıyor.
Bitcoin fiyatı, spot ETF’lere olan talep ve yarılanma nedeniyle Ocak ayında yaklaşık 44.000 dolardan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 74.000 dolara yükselirken, son iki haftada %12 düştü. K33 Research’te kıdemli bir analist olan Vetle Lunde’ye göre bu geri çekilme bekleniyordu çünkü yarılanma geniş çapta fiyatlanmış durumda ve Bitcoin algoritması tarafından bekleniyordu.
Lunde, “Azalan ihracın bileşik etkisinin gerçekleşmesi aylar alıyor ve yarılanmanın ne öncesinde ne de hemen sonrasında anlamlı bir ralliye yol açmasını beklemiyoruz” dedi. Bu görüş, Deutsche Bank analistleri tarafından da destekleniyor. 2016 ve 2020’deki önceki iki yarılanmanın hemen öncesinde sırasıyla %20 ve %40’a yakın büyük fiyat artışları meydana geldiğini belirtiyorlar.
Analistler ayrıca yarılanmanın bir sonucu olarak Bitcoin madencileri için artan üretim maliyetlerinin etkisine de işaret ediyor. Bir analist, “Hash’i tahmin etme ve blockchain’e bir blok ekleme sürecine katılmak, madenciliğin ödülü azaldıkça daha az karlı hale geliyor” dedi. Sonuç olarak, hashrate adı verilen ve Bitcoin madenciliği için kullanılan toplam hesaplama gücü, her yarılanmadan hemen sonra sırasıyla %25, %11 ve %25 oranında düştü.
Swan Bitcoin’in CEO’su Cory Klippsten, “Piyasa talebi ya da bu talebin yokluğu, artık Bitcoin’in fiyatının artmasında, üretilen yeni Bitcoin’lerin oranındaki düşüşten daha önemli bir rol oynuyor” dedi. Standard Chartered’da kripto para araştırmaları başkanı olan Geoff Kendrick ise şunları ekledi:
“Bu kez yarılanmanın çok önemli olduğunu düşünmüyorum; ETF akışlarının arz ve talep koşulları üzerindeki etkisi çok daha büyük oldu.”
İleriye bakıldığında, sektördekiler konsolidasyon bekliyor. Dünyanın en büyük madeni olan Marathon Digital Holdings’in CEO’su Fred Thiel, madencilerin yaklaşık %10 ila %25’inin (muhtemelen daha küçük çaplı firmalar) bir noktada devre dışı kalacağını öngörüyor. Core Scientific CEO’su Adam Sullivan, “Daha küçük ve verimsiz madenciler, ayakta kalabilmek için bilançolarını desteklemek üzere sermaye toplamak amacıyla varlıklarını satmaya başlamak zorunda kalacaklar” dedi.
*Yatırım tavsiyesi değildir.