Güney Kore uzun süredir kripto para borsalarını düzenlemeye çalışıyor. Hükümetin planlarına uyma konusunda istekli olan borsalar geçtiğimiz günlerde yüksek riskli kategorisinde bulunan pek çok altcoini delist etme kararı almıştı.
Mart ayında yürürlüğe giren yeni bir yasa kripto para borsalarının ülkedeki faaliyetine devam etmeleri için bazı gereksinimleri karşılamalarını şart koşmuştu. Kripto para yatırımcılarını potansiyel zararlardan korumak için getirilen bu düzenleme için son tarih 24 Eylül olarak açıklanmıştı.
Güney Kore’nin verdiği tarih hızla yaklaşıyor. Ülkede faaliyet gösteren kripto para borsalarının bu tarihe kadar Finansal Hizmetler Komisyonu’na (FSC) resmi lisans taleplerini göndermesi gerekiyor.
Şayet borsalar gerekli standartları karşılayamazlarsa lisanssız ve illegal çalışan borsa kapsamına alınıp, kapatılacak.
Yasa, kripto para borsalarının daha şeffaf olmasını sağlamak için kullanıcılara gerçek bir banka hesabı ile işbirliği yapılmasını ve bunun bir sözleşme ile ispatlanmasını istiyor.
Bankalar ise kripto para borsalarından kaynaklanan olası mali suçlardan sorumlu tutulma korkusu ile kripto para borsalarıyla sözleşme yapmaya çekiniyor. Bu çekince kripto para borsalarının kanuni şartları yerine getirmesini zorlaştırıyor.
Uzmanlar bu süre dolduğunda ülkede faaliyet gösteren tahmini 60 kripto para borsasının yaklaşık 3 te 2’sinin kapanacağını tahmin ediyor.
Güney Kore kripto para piyasaları için önemli bir konuma sahip. Borsaların üzerindeki bu gölge yeni bir FUD’un kaynağını oluşturabilir.
Bitcoin’i sevmemesi ile bilinen Financal Times, bugün yayınladığı bir makalede Güney Korede’ki borsaların kapanması sonrası 2.6 milyar dolarlık bir zararın oluşabileceğini belirtti.
Güney Kore bu sürenin uzatılmayacağını daha önce açıklamıştı. Borsalarla bankalar arasında bir anlaşmaya varılamazsa önümüzdeki günlerde bu FUD’un daha da ön plana çıktığını görebiliriz.