Çin polisi tarafından kripto para birimleri hakkında ayrıntılı bir röportaj yayınlandı. 9 Haziran tarihinde canlı olarak yayınlanan etkinlikte, dijital varlıklar çalındığında asayiş dairesi adli soruşturma birimleri tarafından nasıl soruşturma yapılacağı tartışıldı.
Toplantıda kripto para artan ilgi nedeniyle dolandırıcılık vakalarında artış olduğu ifade edildi. Dijital varlıklara yönelik yaygın dolandırıcılık türleri anlatıldı.
Soruşturma ekibi dolandırıcılık suçlarının ağırlıklı olarak internet alanına ve blok zincir teknolojisine kaydığını ifade etti.
Blok zincir ve dijital cüzdan kullanan yatırımcıların artmasıyla bu alandaki dolandırıcılık faaliyetlerinin arttığı QR kod kullanarak cüzdanları boşaltmak şeklinde yeni suç türlerinin ortaya çıktığı vurgulandı.
Röportajda ERC-20 üzerinden gönderilen USDT sahteciliği vakalarının da arttığı belirtildi. Sıradan yatırımcıların gerçek ve sahte paraları ayırt etmesinin zor olduğu bu nedenle dolandırıcıların buna yöneldiği belirtildi.
Sahte USDT konusu önemli. Zira söz konusu röportaj Çinli gazeteci Colin Wu tarafından paylaşıldıktan kısa süre sonra Bitcoin’de 1000$’lık bir geri çekilme yaşandı. Röportajda konuşan soruşturma ekibi sahte USDT’ler konusunda şunları söyledi:
“ERC-20 aracılığıyla verilen sahte tokenler var. Yatırımcılar önce USDT alması gerektiğini daha sonra ticaret yapabileceğini biliyor. Ancak doğru ve yanlış USDT arasındaki farkı bilmiyor. Şu anda blok zincirde birçok sahte USDT var. Bir keresinde sahte bir USDT hesabı gördüm. Bakiye 999 idi ki bu çok büyük bir rakam. (Çince çeviriden dolayı rakam bu şekilde görünmüş olabilir.) Bu tür sahte tokenleri sıradan yatırımcıların ayırt etmesi zordur.”
Bu noktada şunu hatırlatmakta fayda var. Blok zincir üzerinde sahte USDT oluşturmak mümkün değildir. Ancak dolandırıcılar USDT adını kullanarak yeni coinler oluşturup yatırımcıları kandırabilmektedirler. Soruşturma ekibinin bahsettiği sahte USDT’nin bununla ilgili olduğunu düşünüyoruz.